Anlägg ett riktigt ­utomhusbad i Solna

Sommaren lider mot sitt slut, och med den också badsäsongen. Sommaren har bjudit på många sköna dagar med solsken, något som inbjuder till bad. Möjlig­heterna för att ta ett dopp i en sjö i Solna är dock dåliga, trots att flera sjöar finns. Den badsugne i Solna som surfar in på stadens hemsida hänvisas i stället till Huvud­stabadet samt Svedenbadet i Bergshamra, bägge två avgifts­belagda utomhusbad (60 kronor för vuxen, barn 5–17 år 20 kronor, barn 0–4 år gratis.)

En familj med två vuxna och tre barn i åldrarna 2, 5, 7 år ska alltså betala 160 kronor per gång för att ta ett dopp på något av baden – i klorvatten. För vissa familjer kommer denna kostnad att utestänga dem från möjligheten att ta ett dopp. Andra har familjemedlemmar som inte tål klorvatten, och som därför inte kan ta ett dopp i någon av bassängerna.

Kristdemokraterna vill verka för fler utomhusbad i Solna. Ett potentiellt område som redan i dag frekvent används som badplats är Brunnsviken i Hagaparken, som nås med tio minuters promenad från Frösunda och 20 minuters cykeltur från Råsunda och Bergshamra. Om området ställdes i ordning skulle alltså många Solnabor kunna nå badet och kunna glädja sig åt en iordninggjord badplats. Att uppgradera området till en riktig badplats skapar också en trygghet för besökarna. I dag görs inga mätningar av vattenkvaliteten – något som skulle göras om stranden gjordes om till en riktig badplats.

Solna borde ta tillvara de goda möjligheter som finns inom kommunens gränser till att skapa naturliga utomhusbad med status officiell strand, i stället för att bara hänvisa folk till avgiftsbelagda klorbassänger!

Samuel Backlund (KD)

Stranden vid Brunnsviken borde ställas i ordning till en riktig badplats, föreslår Samuel Backlund (KD).läsarbild