Anlägg nytt spår för joggare vid Årstaviken

Ett joggingspår nere vid vattnet utmed Årstaviken skulle gynna folkhälsan, skriver skribenterna.
Ett joggingspår nere vid vattnet utmed Årstaviken skulle gynna folkhälsan, skriver skribenterna.

De senaste åren har löpningen fått ett stort uppsving runt om i Stockholm och det är trångt på de populära promenadstråken runt exempelvis Årstaviken. Vi föreslår därför att delar av Årstavikens strandpromenad omvandlads till ett joggningspår, ungefär en meter brett, nedanför Södersjukhuset.

Årstaviken är en pärla, en oas, ett andningshål. Vi tycker att det är glädjande att så många människor söker sig till Årstavikens strandpromenad för att promenera, jogga och cykla. Eller för att bara sitta på en bänk och koppla av, läsa en bok eller tidning, titta på båtarna som tuffar förbi, ta ett dopp. Vatten och grönska har en avstressande effekt.

Det finns flera sträckor utmed strandpromenad som har grus där många joggar eller går med glädje. Sträckor som har asfalt är hårdare som underlag och sliter mera på vrister och ben. Vårt förslag är att berörda förvaltningar i staden samverkar och anlägger en löparbana där. Det handlar om att kapa en bit av asfalten mot vattnet för att möjliggöra att joggare kan använda sig av det mjukare underlaget, samtidigt som det fortfarande finns gott om utrymme att cykla på.

Vi tror att det nya motionsspåret kommer att bli poppis bland joggare men även hos personer som promenerar. Vi tycker att Stockholms stad ska skapa bra förutsättningar för invånarna att motionera. Att gå eller jogga är en enkel och billig motionsform, det är bra folkhälsan och en besparing för sjukvården.

Emilia Bjuggren (S), vice ordförande, idrottsnämnden

Dag Larsson (S),

oppositionslandstingsråd

Magnus Nilsson (S),

ersättare, Södermalms stadsdelsnämnd

Rustan Rydman,

Maria-Södra station S-förening

Det handlar om att kapa en bit av asfalten för att möjliggöra att joggare kan använda sig av det mjukare underlaget.