Anpassa busstrafiken efter passagerarna

Angående artikeln ”Flera hållplatser ska bort på blåbusslinjerna” den 10 mars:

Tre till fyra hållplatser ska tas bort på de blå stombusslinjerna i innerstan. Målet hos trafikplanerarna är att det ska vara 500 meter, det vill säga 0,5 kilometer mellan hållplatserna. Erik Hollander på trafikkontoret säger: ”Målet är att fler ska ha nytta av att bussen inte stannar”.

Jag trodde i all enkelhet att busstrafiken var till för människorna i staden, äldre och kanske svaga som inte orkar gå så långt eller föräldrar som kör barnvagn och släpar på matkassar. För de här resandekategorierna kan inte trafikkontorets planering ses som en förbättring, tvärtom. Nu när det är behagligt väder och snöfritt går det kanske att ta sig fram 500 meter om än jobbigt. Tänk i stället minus 10 grader och snö – då får nog många äldre stanna hemma. Trafikkontoret uttalar sig också om hur många minuter som sparas på grund av hållplatsindragningarna. Varför inte köra från punkt A till punkt B utan hållplatser, då sparas ännu fler minuter?

När jag läste om trafikkontorets planer för busstrafiken kom jag osökt ihåg Kar de Mummas sketch om trafikregleringen på Östermalm på 1960-talet. Rena snurren naturligtvis! Ingen kom fram någonstans!

Nej trafikkontoret! Det här duger inte! Busstrafiken ska gagna dem som behöver färdas med buss och tidtabellerna ska anpassas till detta. Avsluta dessa dumheter som ni sysslar med och låt resenärerna åka buss utan långa tröttande promenader för att kunna komma till en hållplats.

Den lilla tidsvinsten som några färre hållplatser ger väger inte alls upp nackdelarna med att det är långt att ta sig till en hållplats. Bussarna är till för passagerarna och är inte leksaker för några tekniker hos trafikkontoret som inte verkar veta varför bussarna behövs i en storstad.

Essingebo

Det blir för långt till hållplatserna, menar skribenten.arkivbild

Den lilla tidsvinsten som några färre hållplatser ger väger inte alls upp nackdelarna med att det är långt att ta sig till en hållplats.