Ansvariga politiker: vill ni döda våra barn?

Vill ni döda våra barn? Ja, jag undrar faktiskt.

Jag bor i det växande området Rikstens friluftsstad i Tullinge. Det är mest barnfamiljer som bor här och vi trivs. Nära naturen, trevliga grannar, nybyggaranda, flera förskolor, nyöppnad grundskola – kommunpolitikerna är stolta över området. Med all rätt.

Det är bara det att det finns ett gigantiskt problem som får mig att undra om politikerna liksom sitter och väntar på att det ska ske en olycka. De allra flesta fordon kör på tok för fort. Det är en hastighetsbegränsning på 30 kilometer i timmen i hela området. De flesta kör betydligt fortare än så, 60–70 kilometer i timmen.

De som varit här vet att husen ligger tätt tätt inpå gatorna där de flesta alltså kör för fort. SL-bussar är inget undantag.

För ett par år sedan skedde en namninsamling för att få kommunen att sätta upp farthinder. Det hjälpte bara till hälften. Halva huvudgatan har fortfarande inga farthinder. Den är en enda lång raksträcka som inbjuder till fortkörning, om man är lagd åt det hållet.

Naturligtvis kör boende också för fort. Till många andras irritation. Själv håller jag på att bli galen.

Det borde gå att göra mer. Det borde gå att bygga bättre och fler farthinder. Det borde ha gått att tänka på detta från början.

Men när man nu inte gjort det undrar jag vad politikerna tänker göra i dag, i morgon?

För det är bråttom. Det finns barn här hela tiden, som hoppar, springer och cyklar.

Självklart har föräldrarna ansvar för sina barn och för att lära dem trafikvett. Jag tror att de flesta föräldrar i Riksten gör allt de kan för att deras barn ska bli goda och laglydiga medborgare.

Men vänta nu – laglydiga? Javisstja, det måste visst vuxna också vara. Hålla hastighets­begränsningar till exempel.

Men tydligen behöver många vuxna hjälp. Till exempel i form av bättre, tydligare och fler farthinder. I det här fallet i hela Riksten.

Det är väl kommunens politiker och tjänstemän som kan hjälpa till med det? Eller vill ni döda våra barn?

Annika Dzedina

Botkyrkas politiker och tjänstemän måste uppföra fler farthinder i Rikstens friluftsstad, kräver insändarskribenten.

Det är en hastighetsbegränsning på 30 kilometer i timmen i hela området. De flesta kör betydligt fortare än så.