Använd dina sinnen – släng inte mat i onödan

På ett urval av 40 vanliga livsmedelsvaror skiljer flera hundra kronor mellan olika butiker, det visar PRO:s stora prisundersökning. *** Local Caption *** PRO har jämfört priser i olika mataffärer. Mona Hultin från PRO visar runt oss På Vivo Menyn i Täby Centrum.

I önskan tillhör jag de som aldrig slänger någon mat alls. Jag tar till vara på varenda liten smula i både kyl, frys och skafferi. Köper aldrig mer mat än vad som går åt. I slutet av varje vecka står vi vid grytorna och trollar de mest fantastiska smakupplevelser på rester, toppat med lite prunkande basilika.

I själva verket har vitkålen skiftat till svartkål, den där ostbiten som skulle bli så bra till rest-rätten har ett grönt skimmer över sig och gurkan är både mjuk och blöt. Att hålla basilikan vid liv ser jag som en trollkonst.

Nyligen kom nya siffror på maten vi slänger i vårt långa land. Forskare uppskattar att livsmedelsbutikerna slänger 125 000 ton mat varje år. När maten väl burits hem går var femte matkasse rakt ner i soporna hemma hos oss konsumenter. Det innebär ytterligare cirka 674 000 ton mat som slängs om året. Bara i Sverige.

Därtill kommer maten som slängs i offentliga kök, på restauranger och så vidare. Kort och gott galet mycket mat.

Förbipasserat bäst före-datum är ofta en anledning till att maten förpassas till soporna. Jag känner igen det själv. Till och med under studietiden envisades jag med att slänga mjölken så snart bäst före-datum närmade sig. Att bäst före-dagen i själva verket är en rekommendation från tillverkaren visste jag inte. Som så många andra stirrade jag mig blind på det tryckta datumet. Att göra skillnad på bäst före-datum och sista förbrukningsdag var inte att tänka på.

Svenska Äggs vd har tidigare berättat att ägg håller två till tre månader om man har dem i kylskåpet. På förpackningen står ett bäst före-datum på 28 dagar. Det vill säga knappt hälften av den tid som ägget borde hålla. Ett skämt ägg borde vi alla kunna urskilja, inte minst på doften. Eller smaken.

Vad hände med de där sinnena vi är utrustade med? Med lite sunt förnuft kommer vi långt. Och med en näsa. Och inte minst med ett par smaklökar. Inte för att jag vet hur det ska hålla basilikan vid liv, men åtminstone delar av maten borta från soppåsen.

Alexander Clemenson

verksamhetsledare föreningen Medveten Konsumtion

Var femte matkasse går rakt ner i soporna, enligt skribenten.arkivbild

När maten väl burits hem går var femte matkasse rakt ner i soporna hemma hos oss konsumenter.