Återinför besökstider på sjukhus

Efter en vecka på Södersjukhuset med förmaksflimmer och hjärtsvikt funderar jag på en sak. Tidigare var det besökstid på sjukhusen en timme på kvällen och ett par timmar under veckosluten, men nu är det inga begränsningar alls. Det är trevligt på många sätt, men också ganska tröttsamt för patienterna.

En av mina rumskamrater hade besök varje dag från tidig morgon till sen kväll. Ofta satt ett helt gäng runt hennes säng och umgicks. Patienten var en äldre kvinna som inte hörde så bra, så därför blev samtalen rejält högljudda. Ett av hennes barnbarn satt ibland i livliga gräl med sin mamma i mobilen. Jag tyckte att det var jobbigt, för jag fick ingen chans att vila på dagen. En kväll tog mitt tålamod slut och jag ropade: ”Klockan är över halv tio och vi är faktiskt sjuka här.” Så småningom gick patientens gäster, fast högst motvilligt.

Jag vet flera andra som har upplevt liknande situationer. Borde man inte återinföra begränsade besökstider? Eller att de som har många besök, om de kan, tar med sig dem ut i dagrummet?

Elsa Magnuson