ANNONS

”Låt bli att röka på perrongerna”

Rökning perrong
En ickerökare vill slippa tobak på perrongen.
När jag åker kollektivt vill jag inte bli en ofrivillig passiv rökare, skriver debattören.
ANNONS

På allmänna platser där alla får lov att vara på måste vi alla visa hänsyn till varandra. Detta inkluderar även rökarna. När jag åker kollektivt vill jag inte bli en ofrivillig passiv rökare – så snälla, sluta röka på perronger och busshållplatser!

Att röka är varje individs eget beslut, men ändå tvingas icke-­rökare utsättas för denna farliga rök. Är inte mitt beslut att inte röka och förpesta min egen kropp lika viktigt att respektera?

Passiv rökning skadar faktiskt hälsan nästan lika mycket som aktiv rökning gör, eftersom endast en fjärdedel av röken andas in medan resten sprids till omgivningen. Jag vill faktiskt inte få kol eller lungcancer från en livsstil jag inte ens valt!

Flera gånger om dagen, antingen i väntan på buss eller tåg, går någon med en cigarett förbi och jag tvingas hålla andan för att inte få ner röken i lungorna. Nästan som att det är en rättighet att få röka var som helst!

Dessutom får lokalvårdarna jobba hårt med att ta upp era små fimpar på perrongerna. Tänk på alla stackars arbetare som förgäves försöker plocka upp dessa små cigarettrester, när de kunde lägga sin arbetstid på att plocka upp annat skräp istället.

Allt jag, och alla icke-­rökare, ber om är lite visad hänsyn och att få slippa bli passiva rökare på platser man faktiskt inte kan undvika att vara på.

Vill du röka kan du göra det utomhus där det är folktomt eller i alla fall ha respekten att gå några meter bort på perrongen.

Tack!

Icke-rökare

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.