Att tillåta tiggeri är att göra tiggarna en otjänst

Tiggeriet i Sverige är i dag så omfattande att vi måste få slut på det. Att förbjuda tiggeri är en bättre långsiktig lösning för de människor som tigger än att tillåta det.

Det kan verka som att man är mer ”human” eller ”snäll” om man inte förbjuder tiggeri – men det är en kortsiktig lösning som är förkastlig för tiggarnas familjer. Barnen till tiggarna får förebilder som visar att det är okej att vara passiv och tigga.

Tiggarna borde åka hem till sina hemländer och aktivera sig för att bli bättre föredömen och på olika sätt försöka förbättra sin situation. I hemländerna finns förutom vanliga samhällsstrukturer flera hjälporganisationer som de kan vända sig till.

Världen är full av mycket fattiga människor som långsamt och energiskt ändå lyckas överleva och successivt skapa en bättre situation utan att tigga.

För Sverige är det dessutom en dålig lösning att tillåta tiggeri. Vi strävar på olika sätt efter att vara ett attraktivt land, inte bara för invånarna i allmänhet utan för asylinvandrare, turister, affärs­män med flera. Då kan vi inte fortsätta ha lagar som tillåter uteliggare och tiggare.

Allt oftare möter man dessutom tiggare inne i affärerna som stör både personal och kunder. Och nu när varmare tider stundar tigger allt fler ungdomar – gärna i sällskap med ett gäng kompisar stående i närheten.

Försök med att skapa bättre boendeförhållanden för tiggarna i Sverige kommer att få allt fler tiggare att söka sig hit. Bättre vore att lägga dessa pengar på att bidra till yrkesutbildning i deras hemländer.

Att som nu tillåta vuxna och ungdomar att tigga förstör långsiktigt mer än det underlättar. Därför borde Sverige snarast skapa lagar som förbjuder detta. Allt annat är att blunda för verkligheten.

Matmor

Sverige borde satsa pengarna på yrkesutbildning i hemländerna i stället för att ge tillfällig hjälp här och nu, menar skribenten.arkivbild

Det kan verka som att man är merhuman” eller ”snäll” om man inte förbjuder tiggeri men det är en kortsiktlig lösning.”