Både Roslagsbanan och tunnelbanan behövs

Svar på insändaren ”Utbyggd tunnelbana är inte en bra idé” den 12 februari:

Täby, Österåker och Stockholm Nordost behöver mer kollektivtrafik för att klara en växande region med positiv utveckling – för både människor och miljö. Vi behöver både rusta upp Roslagsbanan, och äntligen bygga ut tunnel­banan. Avsaknaden av kapacitetsstark kollektivtrafik direkt in till regionens kärna och vidare ut i andra delar av länet och Mälar­dalen, har gjort att vi i nordost kör bil mer än några andra i länet.

Moderaterna har helt fel när de, representerade av Jan-Olov Sundström och Mats Höjbrandt ställer Roslagsbanan mot utbyggd tunnelbana. En upprustad Roslagsbana kommer även i fortsättningen att vara viktig, inte minst för Österåker och Vallentuna. Vi tror inte att det räcker med Roslagsbana och trängseln vid Östra Station skulle inte bli mindre med fördubblat antal resenärer.

Tunnelbanan skulle föra oss direkt in till Centralen, där man kan byta till andra linjer, pendel-, regional- eller fjärrtåg. Kapaciteten är inget problem – med nya vagnar och nytt signalsystem kan röda linjen ta 50 procent fler passagerare. När antalet arbetspendlare fördubblas blir tunnelbanan en nödvändighet. Arninge blir framtidens knutpunkt i Nordost – för infartsparkering, bussar, tåg och tunnelbana.

Elisabeth Gunnars (FP) ­Kommunalråd i Österåker

Mats Hasselgren (FP) ­Kommunalråd i Täby

Birgitta Rydberg (FP) ­Landstingsråd