ANNONS

Bara allmännyttan gynnas av byggbidrag

ANNONS

Regeringen inför bidrag för att bygga nya bostäder trots att alla som är insatta i situationen med att bygga bostäder, vet att det inte är där problemet ligger i storstadsområdena.

Utformningen av bidraget innebär också att de bostäder som produceras får svårt att täcka sina egna kostnader i framtiden. Privata bolag som är seriösa kan inte bygga bostäder där man är osäker på om hyran räcker till kommande underhåll och förmåga till nya bostadsprojekt. Därför är intresset lågt för detta bidrag.

Varför inför man då detta bidrag? Allmännyttiga bolag verkar inte behöva ta hänsyn till sådana detaljer. Som exempel kan nämnas miljonprogrammet där man i dag via skattemedel vill skjuta till medel för att komma tillrätta med eftersatt underhåll. En privat fastighetsägare skulle snarast riskera tvångsförvaltning om underhåll inte sker på fastigheten.

Det mina ögon ser är följande: Staten ger bidrag som med stor sannolikhet hamnar i allmännyttans fickor. Man bygger bostäder med hyresnivåer som inte inkluderar underhåll eller utveckling (och kan skryta med de låga ­hyrorna). När förfallet har gått tillräckligt långt får man mer statliga bidrag.

BBA

Privata aktörer kan inte använda sig av bidraget för att bygga nya bostäder, menar skribenten.arkivbild