Barn måste få bättre matvanor från början

Barn har inte möjligheten att välja sin mat själva. För det mesta serveras de en rätt på förskolan och förväntas äta den.

Men det är nu, när de är barn, som grunden läggs för deras kostvanor och smakpreferenser för resten av livet.

Vi vuxna är ansvariga för barnens matvanor och relationer till råvaror och smaker. Vi borde främja goda kostvanor och friska barn redan från start, i stället för att ingripa först senare i deras liv, när skadan redan är skedd, och barnen väljer salt och fett framför näringsrikt och naturligt.

Problemen som är relaterade till dåliga kostvanor ökar stadigt. Men sjukdomar, sjukskrivningar och fetmarelaterade problem kan förebyggas om vi satsar på bra mat redan när barnen är små.

Många försöker i vuxen ålder rätta till ett problem som aldrig hade behövt uppstå om de hade fått lägga en bra grund för goda kostvanor tidigt i livet. LCHF, 5:2-dieten och GI är bara några exempel på mer eller mindre desperata lösningar på vikt- och/eller kostproblem.

Dåliga kostvanor är ett slags missbruk.

Mycket tyder på att barnens tidiga utveckling av smakpreferenser kan vara mycket viktig för framtida matvanor och därigenom även utvecklingen av fetma och andra kostrelaterade sjukdomar.

Fetma är en global epidemi i västvärlden och är enligt WHO en av vår tids största folkhälsoutmaningar. Enligt Livsmedelsverket lider vart femte barn i Sverige av övervikt. När det kommer till vuxna är 50 procent av männen och 30 procent av kvinnorna överviktiga eller feta.

Äter man inte en bra, balanserad kost förlorar man både energi, glädje och motivation, vilket i sin tur leder till ett mer stillasittande liv.

Varför inte förebygga allt detta? De flesta barn tycker att det är roligt att utforska smaker och råvaror. Utnyttja det och undvik framtida problem!

Kostassistenten

Gör barnen en stor tjänst – undvik att ge dem skräpmat när de är små, uppmanar skribenten.arkivfoto

Mycket tyder på att barnens tidiga utveckling av smakpreferenser kan vara mycket viktig för framtida matvanor.