ANNONS

Barnen i kläm när förskolan görs om

Insändaren skriver att barnomsorgen i Skogås nu är ett föremål för ett experiment.
Insändaren skriver att barnomsorgen i Skogås nu är ett föremål för ett experiment.
Insändarskribenten skriver att det finns starka pedagogiska skäl till att små barn har samma pedagoger under hela förskoleperioden.
ANNONS

Den kommunala barnomsorgen i Skogås är nu föremål för ett gåtfullt och hastigt pågående experiment. Kommunledningen har bestämt att omkring 300 förskolebarn ska få nya pedagoger och bryter därmed upp en väl fungerande verksamhet för barn och föräldrar. Ett 60-tal anställda hamnar i nya arbetsgrupper och därför kommer barnen möta ny personal nu när höstterminen börjar.

Föräldrar och personal har ställt frågor om skälen för omorganisationen men får inga svar. Det finns starka pedagogiska skäl till att barnen under nästan hela deras inledande uppväxt tillbringar sin förskoletid med samma pedagoger. Detta är betydelsefullt för barnens utveckling och mognad inför de kommande skolåren. Barn och föräldrar är också trygga av att möta pedagoger som medverkat i barnets utveckling under­ en längre tid. Detta har tills nu också varit målsättningen med barnomsorgen i Skogås. Därför är det oförklarligt att ledningen genomför en omorganisation som saknar förankring­ bland föräldrar och personal.

Så enkla frågor som vad som ska bli bättre har inte besvarats av de som ansvarar för detta. ”Barn­ens bästa” är uppenbar­ligen ingen utgångspunkt för denna flyttkarusell. Det är ingen hemlighet att den Moderatledda kommunledningen förespråkar andra lösningar än att kommunen bedriver verksamhet som hellre kan drivas av privata aktörer. Omorganisationen av den kommunala barnomsorgen i Skogås är också dirigerad av den högsta kommunledningen. Det går inte att frigöra sig från tanken att det finns ideologiska skäl bakom den. Att avsiktligt förstöra en väl fungerande barnomsorg skulle nämligen öppna dörren för privata aktörer att ta över verksamheten. Men priset är högt för de barn som nu drabbas.

Mormor

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.