ANNONS

Bättre att behålla Bromma reningsverk

Bromma reningsverk Ökeshovsanl√§ggningen. Drottningholmsv√§gen.
ANNONS

Stockholm Vatten har tagit ett beslut att reningsverket är för litet i Bromma och bör sammanföras med Stockholms södra sida. Förslaget som Stockholm Vatten presenterar är det sämsta av de förslag som finns. Det är klart dyrast och man vet inte vart slutnotan hamnar, vem får betala? Vi skattebetalare?

Det värsta är att man kommer göra en stor inverkan/påverkan av naturen och miljön där entreprenörerna far fram.

Bromma stadsdelsnämnd har jobbat mycket med att försöka återuppbygga beståndet av salamandrar i Åkeshov och judarskogen är klassat som ett naturreservat. Om grundvattennivån skulle sänkas så kommer vissa av ekosystemets arter att försvinna – behöver väl inte påpekas att vissa arter är fridlysta. Judarskogen är flitigt besökt av barn och ungdomar, från dagis, förskola och skola. Ska vi fördärva denna fina plats?

Även ”skitlukten” kommer kännas markant, det spelar ingen roll hur högt torn man bygger. För mig som kommer från Värmland och åker genom brukssamhällen vet att denna taktik inte fungerar. Så fort det blir lågtryck då sänker sig en grå dimma.

Det andra jag reagerar på är att Stockholm Vatten utlovar kompensation till alla som blir drabbade, säg det till husägare som satt in bergvärme, eller när sprickor kommer i fasaden. När fjärrvärmen sattes in i Abrahamsberg fick vi slåss med näbbar och klor för att få skadorna åtgärdade.

Det finns möjligheter att med god teknik kunna bygga och effektivisera befintliga reningsverk. Om inte ledningen för Stockholm Vatten kan detta så får de väl vända sig till KTH, varför denna brådska med ett så stort ingrepp?

Vad säger Länsstyrelsen om ingreppet på naturen? Vad säger stadsbyggnadskontoret?

Nockebyhov är ett av de första områdena tillsammans med Gamla Enskede som började byggas på grund av trångboddheten i Stockholms innerstad. Det finns ett historiskt värde som vi bör bevara.

Marie Lenreus

ANNONS

Planerna på att koppla ihop Bromma reningsverk med södra sidan borde slopas, menar insändarskribenten.arkivbild

Förslaget som Stockholm Vatten presenterar är det sämsta av de förslag som finns.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.