ANNONS

Behåll skutan ”Ariel ” i Haninge kommun

Insändarskribenten vill att kommunen behåller s/v Ariel.
Insändarskribenten vill att kommunen behåller s/v Ariel.
ANNONS

Efter 27 års lyckad social verksamhet har Haninge kommun beslutat att sälja skutan ”Ariel”. Ett enligt min uppfattning helt vansinnigt beslut. Framför allt i dessa tider med stigande arbetslöshet, inte minst bland ungdomar.

Under årens lopp har ungdomar från Haninge, vilsna, skoltrötta, före detta missbrukare och kriminella, fått en möjlighet att föra ett normalt liv och skapa förutsättningar för arbete och studier. Av ett årssnitt av sex ungdomar har 73 procent klarat att komma i arbete. Ett resultat som få andra sociala verksamheter för ungdomar kan mäta sig med.

Samhällsekonomiskt hade det lönat sig om man endast ”räddat” två ungdomar per år. Förutom denna verksamhet har fritidsgårdarna i kommunen kunnat använda skutan. Många ungdomar, som aldrig annars haft de ekonomiska möjligheterna att besöka Haninges vackra skärgård, har under sommaren fått den chansen. Det har även gällt föreningar, pensionärer med flera.

Ungefär 1 200 haningebor har varje år följt med ”Ariel” på dess resor i Östersjön. Kommunens flagga har vajat från gaffelnocken och skapat goodwill för kommunen i svenska hamnar. Bilden av fartyget har prytt omslaget på olika trycksaker som producerats av kommunen. ”Ariel” har blvit en symbol för skärgårdskommunen i likhet med tjädertuppen och ankaret.

Nu ska alltså hela verksamheten upphöra. Det hör till saken att marknaden för skutor i Sverige är närmast obefintlig. En eventuell köpare finns sannolikt utomlands. Det finns dock ett alternativ. Några i den anställda besättningen är villiga att köpa fartyget och fortsätta verksamheten. Om priset är rätt.

Låt oss hoppas att kommunen i de kommande förhandlingarna tar sitt förnuft till fånga och ger ett vettigt bud så att ”Ariel” kan vara kvar i kommunen. Då kan åtminstone många fler ungdomar få en chans i livet, och kommunen kan rädda ansiktet. Jag kommer att följa utvecklingen med stort intresse. Det vet jag att fritidsgårdarna i Haninge också kommer att göra.