ANNONS

Vi behöver medmänsklighet och integration – inte volymmål

Istället för att diskutera volymer behöver politiken jobba med  bland annat sänkta trösklar till, menar insändarskribenten.
Istället för att diskutera volymer behöver politiken jobba med bland annat sänkta trösklar till, menar insändarskribenten.
Färre människor än på mycket länge söker asyl i Sverige. Diskussionerna om framtidens migrationspolitik borde nu handla om hur den kan bli mer medmänskligt, inte mindre. Politiken borde istället för volymmål handla om hur vi förbättrar integrationen genom att göra Sverige bättre.
ANNONS

Det är mycket oroväckande att det råder en kollektiv förträngning kring asylrättens grund och okränkbarhet. Det är en mänsklig rättighet att söka asyl, som fastställdes efter andra världskrigets fasor. Den är inskriven i både FNs konvention om de mänskliga rättigheterna och i EUs stadga om de grundläggande rättigheterna. Sverige har skrivit under att ta hänsyn till båda vid lagstiftning. Det är inget man kan runda i Sveriges riksdag utan allvarliga konsekvenser. Det Socialdemokraterna och de borgerliga partierna nu diskuterar strider mot Sveriges internationella åtaganden. Det är en inhuman och icke-solidarisk politik som undergräver hela idén med asylrätten.

Förslaget som diskuteras innebär att lagstiftningen skulle innehålla ett reglage för att minska antalet flyktingar när “volymen” uppnåtts. Det betyder att barns rätt att leva med sina föräldrar ska vara en regulator man kan vrida av och på. Även antalet så kallade kvotflyktingar bestämda av FN, som får lämna fruktansvärda flyktingläger för att bosätta sig i Sverige, är något man kan justera upp och ner. Konsekvenserna av en sådan lagstiftning blir att fler utsatta människors enda chans att få skydd är att överlämna sig till skrupelfria smugglare och den livsfarliga Medelshavsrutten.

En stramare lagstiftning skulle minska möjligheten till familjeåterförening för flyktingar som befinner sig i Sverige. Möjligheten att återförenas med sin familj anses av vissa partier vara en orsak till att nya asylsökande söker asyl i Sverige, så familjer ska cyniskt splittras. Under våren har Röda Korset i två rapporter varnat för att svensk lagstiftning med detta riskerar bli bland den allra hårdaste i EU.

Det här är inte den solidariska och medmänskliga politik Sverige behöver. Vad vi behöver är en human och långsiktigt migrationspolitik och en väl fungerande integrationspolitik. De partier som för fram volymmål i migrationen har samma tänk i integrationspolitiken. Man vill inte ta emot nyanlända till sina kommuner, att asylsökande ska flytta dit eller som Lidingö skickar iväg de nyanlända man tagit emot efter två år till andra kommuner. Man lyfter hellre fram att begränsa tillgången till samhällets välfärd än att skapa bra förutsättningar för integration.

Det är en destruktiv väg som inte löser grundläggande problem. Istället för att diskutera volymer behöver politiken på alla nivåer samverka kring hur vi sänker trösklarna till arbetsmarknaden, får fler bostäder för människor att bo i, att varje elev får en chans i våra skolor och att alla får en bra vård och omsorg och kan känna sig trygga och en del av de samhällen man lever i. Då blir inte bara integrationen bättre, utan hela Sverige blir bättre – även Lidingö.

Flera partiers ensidiga fokus på att få migrationen att handla volymmål tar bort fokuset från hur vi gör Sverige som land bättre att leva i, genom att bygga på medmänsklighet, solidaritet och fungerande lösningar. Vårt land blir inte bättre genom att vi nekar människor att komma hit och få skydd från konsekvenserna av krig och förföljelse. Det blir bättre för att vi tillsammans gör det bättre.

Patrik Sandström (MP), oppositionsråd Lidingö

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.