ANNONS

”Betygssystemet knäcker eleverna”

Betygen är stressande och pressande, menar skribenten som själv är elev.
Betygen är stressande och pressande, menar skribenten som själv är elev.
Insändarskribenten Regina Phalange känner att betygen är en tung börda.
ANNONS

Jag är elev och det som bekymrar mig allra mest i min vardag är betygen.

Jag möts av dem hela tiden. De dränker mig tills mitt huvud är under ytan. De är en börda som jag bär med mig varenda dag.

Jag känner ingen som tycker att betygssystemet fungerar. Inte ens lärarna verkar förstå hur det är tänkt att fungera. Om lärarna inte förstår hur de ska bedöma, vad händer då?

Betygssystemet har en stark negativ effekt på oss elever. Det gör oss stressade och till slut deprimerade.

Skolan kan så klart vara ett helvete ändå, men man ska väl inte behöva plågas? Det räcker tydligen inte med pressen från samhället att man inte passar in, man tvingas dessutom leva med pressen från skolan och betygen.

Vi är ju människor, låt oss leva! Det finns så många unga som redan mår dåligt och betygen gör det inte bättre. När jag går i korridoren hör jag alltid elever som jämför sig med varandra. Gissa vad de jämför? Jo, betyg.

Dagens betygssystem tillåter inte elever att få en andra chans. Har man haft en enda dålig dag och skrivit ett prov med sämre betyg på ett kunskapskrav än vanligt sjunker man direkt och hamnar i den äckliga E-smeten. Från att ha varit på högsta betyg!

Vad säger det om vår framtid att inte ens lärarna förstår sig på vårt betygssystem? Jag kanske egentligen har en ljus framtid med ett toppyrke, men eftersom jag lever på betyg som inte är rättvisa kommer jag att behöva arbeta på ett skitigt Mcdonalds i ful kostym.

Så klart finns de som säger: ”Vadå, vi måste ju ha ett betygssystem?”

ANNONS

Javisst, men inte det vi har nu. Vi borde fokusera på det som eleverna gör bra, och inte ständigt peka på det som de gör dåligt.

Ni politiker verkar inte se och förstå ungdomar. Ni kan tydligen inte se att betygssystemet inte blev bättre, utan bara gör oss mer osäkra och stressade.

Kom igen nu, gör något!

En enda miss kan sänka dig.

Regina Phalange