ANNONS

”Upp till bevis för Värmdös nya LSS-regler!”

De tidigare riktlinjerna brast på flera sätt. Nu görs de om.
De tidigare riktlinjerna brast på flera sätt. Nu görs de om.
På tisdag fattar vård- och omsorgsnämnden i Värmdö kommun beslut om nya riktlinjer för handläggning enligt LSS. Men nu är det upp till bevis för att se till att de följs.
ANNONS

Äntligen.

Tisdag 14 mars fattar vård- och omsorgsnämnden i Värmdö kommun beslut om nya riktlinjer för handläggning enligt LSS. De nuvarande riktlinjerna har många brister, efter flertalet möten kan vi nu konstatera att politikerna har lyssnat på intresseorganisationerna.

Besluten ska bli lättare att följa

Flertalet synpunkter vi framfört finns nu med i de reviderade riktlinjerna. Nu tydliggörs föräldraansvaret, det som bland annat varit orsak till de senaste årets omdiskuterade neddragningar.

Nu ska alla avslag ha tydliga referenser till de prejudikat som används så att besluten blir lättare och följa och ett överklagande blir lättare att hantera.

Individuell bedömning ska gälla

Nu ska alla med LSS-insatser som medför kostnader få behålla förbehållsbeloppet, de slipper då söka socialbidrag varje månad för att kunna betala hyran. Nu ska alla få en individuell bedömning. Kommunens tidigare regler om åldersgränser och begränsningar i vilka insatser som går att kombinera med varandra ska bort.

Nu ska goda levnadsvillkor hanteras som den målsättning lagen säger att det är.

Allt detta är helt enligt gällande lag, men som inte hanterats bra i Värmdö senaste åren.

”Nu är det upp till bevis”

Vi vill tacka politikerna i nämnden, främst Jan Dolk, Amie Kronvall och Henrik Paulsen, för att ni lyssnat. Men, det kommer alltid ett men. Nu är det upp till bevis, kommer förvaltningen, tjänstemännen, att följa dessa riktlinjer, och intentionerna i dem? Kommer kommunfullmäktige och kommunstyrelsen att svara upp med de resurser som kan behövas? Ännu är vi inte i mål, vackra ord behöver omsättas i handling.

Nu är det tid för handling.

ANNONS

Anna Brandström – Kullsvedsskolans föräldraförening

Margaretha Gutner – Autism- och Aspergerföreningens representant i Värmdö

Helen Borell och Katarina Berggren- FUB Nacka och Värmdö