Min lokala hjälte

Biljett i mobilen bara för de kreditvärdiga

Enligt SL så måste SL införa registrering av en kundprofil, eftersom betaltjänstlagen från 2010 kräver det. Betaltjänstlagen har riksdagen beslutat om, och är inget som SL bestämmer över.

Alla som har haft en mobil som varit knuten till en operatör har kunnat skicka ett sms för att få en biljett att resa med. Har du haft ett kontantkort har pengarna dragits direkt men annars har biljetten kommit på telefonräkningen. Men nu är det stopp!

Är du inte kreditvärdig ska du inte kunna spontanresa med SL något mera. Enda sättet att kunna åka nu är att antingen köpa ett periodkort eller att ladda ett Accesskort med minst 100 kronor för att kunna resa. Du måste också ha ett kort för varje person som ska resa. Har du ungar måste de ha var sitt kort för att kunna resa samtidigt.

Nu ska SL också ha 20 kronor för varje plastkort vilket också blir pengar för en barnfamilj. Går bilen sönder och du måste resa med SL för ovanlighets skull så måste du registrera både dig och vilka resor du oftast kommer att vilja köpa.

Många har sagt att Stockholm blir turistfientligt i och med detta. Jag vill påstå att Stockholm blir fientligt mot alla som har betalningsanmärkningar registrerade. De otäcka i detta system är att vi får flera som inte får den tillgång till miljövänliga resor som politikerna vill att vi ska använda. Det kommer att bli mera avgaser i Stockholm då man inte kan undvika att ta bilen då det är för besvärligt att köpa biljetter för enstaka resor.

Jag tycker att politikerna som genomfört denna betaltjänstlag ska göra om och göra rätt så att alla kan resa med kollektivtrafiken när de behöver oavsett kreditvärdighet. SL:s betalleverantör kan släppa kravet på kreditprövning och SL kan tillåta att även vanliga online-betalkort, som ­endast är knutna direkt till ett bankkonto, fungerar som betalmedel på bussen!

Ska vi värna om miljön så måste vi få fler att välja kollektivtrafiken. Med nuvarande metod kommer det endast att bli fler plankare och fler som alltid väljer bilen.

Jag vill också resa med SL

Det nya systemet för mobilbiljetter försvårar för den som har betalningsanmärkningar.arkivbild

Många har sagt att Stockholm blir turistfientligt i och med detta. Jag vill påstå att Stockholm blir fientligt mot alla som har betalningsanmärkningar registrerade.