Bina mår bra i stadsmiljö – och är livsviktiga för oss

Svar på insändaren ”Tänk på oss bi-allergiker, HSB!” den 6 augusti:

Hej Dödligt allergisk! Jag tycker att det är viktigt att denna fråga tas upp då jag och Bee Urban ansvarar för bikupan hos HSB.

Jag är alltså biodlare och själv allergisk mot bin. Blir jag stucken är det adrenalinspruta och ambulans som gäller för egen del. De få stick jag fått genom åren har alltid skett då jag dumt nog jobbat i en bikupa utan skyddsdräkt. Bin sticks om de känner att samhället är hotat.

Alla bin äter i stort sett bara pollen och nektar från blommorna och dör om de sticks.

Men ofta blandas bin felaktigt ihop med getingar. Getingar är allätare och besöker gärna din tallrik med kött, kräftor, läsk med mera, och dessutom har den ingen hulling på sin gadd. Den kan således stickas utan att dö. Man kan även vara allergisk mot getingar, vilket är oturligt då getingar som sagt gärna kommer till människor och deras mat.

Bin är viktiga för vår hälsa och välfärd. Bin står för var tredje tugga du äter genom sin pollinering, och just nu pågår en global bidöd! Insektgifter i jordbruket är en av anledningarna. I stadsmiljöer slipper bina dessa gifter.

Vi har cirka 300 biarter i Sverige, och några av dessa känner vi väl till, exempelvis alla humlor. Att bli stungen av en humla är ju minst lika farligt för oss allergiker.

Jag förstår din rädsla, jag tycker att det är viktigt att prata om den, och du är varmt välkommen att kontakta mig för vidare dialog.

Karolina Lisslö

grundare Bee Urban