ANNONS

”Stor risk flytta 
våra gamla från Björkbacken i höst”

Björkbacken
Insändarskribenterna är anhöriga till en person som bor på Björkbacken.
"Vi vädjar till kommunen att stoppa flytten eller åtminstone skjuta på den tills coronarisken är lägre", skriver insändarskribenterna om höstens flytt från Björkbacken till Fornudden.
ANNONS

Corona förändrar allt, men inte Tyresöstyrets planer på att flytta de gamla från Björkbacken till privat i Fornudden i september–oktober och omplacering av personal. För tre veckor sedan kom brev om det. Mötet som skulle ha hållits ställdes in på grund av pandemin.

Hyran på det nya stället blir 3 000 kronor dyrare. 8  500 kronor för ett rum. Till det kommer vård och mat.

Det rimliga under pågående pandemi, som mycket väl kan återkomma i en andra våg i höst, vore att stoppa flytten av de gamla. Då skulle det politiska styret, med Anita Mattsson (S) som högst ansvarig, visa den lyhördhet och den moraliska kompass som krävs av dem.

Att Björkbacken till skillnad från många andra äldreboenden hittills varit så pass skonat från sjuka och döda i pandemin beror sannolikt på att det är ett fungerande äldreboende med kunnig och omsorgsfull personal. Precis det som våra gamla är värda att ha.

En flytt efter sommaren innebär ökade risker för smitta

En flytt efter sommaren innebär ökade risker för smitta, med ny personal vi inte känner och då gamla från olika håll kommer dit. Detta utöver alla de andra risker en flytt innebär och som vi anhöriga varnat för i otaliga skrivelser och inlägg i FB-gruppen Rädda de boende på Björkbacken. Särskilt de dementa är känsliga för en sådan flytt.

Boende, anhöriga och personal är oroade över situationen. Vi vädjar till kommunen att stoppa flytten eller åtminstone skjuta på den tills coronarisken är lägre.

Kommunen bör också återkomma till oss anhöriga om möjlighet för särskilt känsliga att bo kvar på Björkbacken, som omsorgschef John Henriksson lovat oss.

Personal på Björkbacken och i hemtjänsten bör testas och behandling av de gamla som blir smittade bör ske i syfte att de ska bli friska. Då behövs syrgas och antibiotika.

ANNONS

Palliativ vård ska tas till när andra vägar är uttömda. Flertalet äldre kan räddas med vård. Våra gamla som byggt upp vårt välfärd måste prioriteras högre, liksom personal.

Ulla-Britt Ganvik Eriksson

Magnus Eriksson

anhöriga till Karl Eriksson 
på Linnean, Björkbacken

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.