Bo på Flemminggatan om du vill höra blåljus

Flytta till Fleminggatan om du vill uppleva 10–15 blåljuslarm varje dag. På en gata som blivit vad jag kallar en genomgående ”larmgata”.

Mest är det ambulanser, några poliser, (och jag inser givetvis att i morgon kan det vara jag som får infarkt).

Larmen går ofta vid 12-tiden, eller klockan 17, som om fasta transporter genomförs då. Ambulanser har vanlig ”tut-och sprut”-siren, sedan en ”brölsiren”, och avslutningsvis ”rakbladstutan” som används på varje larm. Sedan är de flesta rätt möra.

Polisen har mest bråttom, hörs direkt, kör slalom mellan rödljusen. Brandkåren segar sig oändligt sakta fram.

Men så här: ny teknologi tack, när nu alla har en superdator i fickan. För mycket begärt? Som för bussarna – ordna en grön våg från larmcentralen. Skylta ”här förekommer dagligen blåljuslarm” och kanske tända en blå lampa vid trafikljusen som förvarnar och uppmanar att lämna fri väg.

Bättre detta än att folk sitter och sms:ar bakom ratten, vilket kanske är en anledning till de höga decibelnivåerna. För larmen och mobilen har blivit en dubbel trafik/miljöfara. Ej trevligt i längden, ej hälsosamt för befolkningen.

Eftersom närpolisen nästan aldrig genomför hastighetskontroller på Fleminggatan, trots alla dessa bullrande motorcyklar och streetracebilkörningen förbi krogmiljöerna, två busslinjer (1:an och 56:an), och ljudliga tröskverk fortsätter detta och ökar trots att både husläkarmottagning, folktandvård och ögonsjukhus finns på sträckan.

Svagt av polisen att vara mest osynlig. Sitt på stationen då, men sätt upp fartkameror i så fall (inte bara övervakningskameror). Det vore superenkelt.

Om blåljusen ska köras, se då till att trafikkonkurrenter,med höga farter och bullernivåer hålls tillbaka, för er egen skull.

Jag bygger mina synpunkter på 15 års observationer. Trafiken ökar, men trafikkontoret har inget som helst kreativt analytiskt åtgärdsprogram för nedre Fleminggatan, dess trafik- och bostadsmiljö, i Stockholms växtvärk.

Fleminggatan for ever or never

Ambulanser och polisbilar är det gott om på Flemminggatan, det vet insändarskribenten efter 15 års observationer.arkivfoto: chris anderson

tut-och sprut-siren, sedan en ”brölsiren”, och avslutningsvis ”rakbladstutan” som används på varje larm.