ANNONS

Nej, fler borätter 
löser knappast 
Järvas problem

Rashid Mohammed om ombildningarna: Splitt
Ett av Stockholms största problem är bristen på hyresrätter som vanliga Stockholmare har råd med, skriver Rashid Mohammed (V).
Fredrik Wallén (KD) gick förra veckan ut i en debattartikel i Mitt i och försvarade ombildningarna.
Nu svarar Rashid Mohammed (V) på artikeln och skriver att långsiktig trygghet inte skapas av ordningsvakter eller av en bostadsrätt.
ANNONS

Att sälja ut allmännyttan löser inga problem.

Ett av Stockholms största problem är bristen på hyresrätter som vanliga Stockholmare har råd med, det här löser vi inte genom ombildningar. Vi måste bygga fler nya bostäder, samtidigt som vi skyddar allmännyttan mot både ombildningar och marknadshyror.

Vi håller dock med Fredrik Wallén (KD) om att det är bra att blanda bostadsformer. I Stockholm finns idag 69 (av totalt 132) stadsdelar med mer än 60 procent bostadsrätter, villor och radhus. De här områdena är i stort behov av en uppblandning och borde berikas med ­hyresrätter.

De borgerliga partierna i Stockholm har dock stoppat nästan 300 hyresrätter från att byggas i fina villaområden som Bromma och Stureby, för att de inte tycker att det passar in med hyresrätter i villaområden.

I Järva finns ett stort behov av större och billiga hyresrätter. Att då sälja ut allmännyttan är helt fel väg att gå. Nybyggda hus kan aldrig bli lika billiga som de befintliga så att behålla, men renovera, lägenheterna är vägen framåt. Renoveringarna måste också göras i samråd med de boende för att se till att de motsvarar deras behov utan att det leder till alltför höjda hyror.

Att skapa trygghet handlar långsiktigt om att det måste finnas möjligheter för invånarna. Givetvis krävs polisens insatser och det i nära samverkan med andra sociala åtgärder som medborgarvärdar, fältassistenter och trygga mötesplatser. Just sådana åtgärder som den blågröna majoriteten har dragit ner på.

Långsiktig trygghet skapas inte av ordningsvakter eller av en bostadsrätt, utan av jobbmöjligheter, platser att mötas på och överkomliga lägenheter.

ANNONS

Rashid Mohammed (V) vice ordförande 
stadsdelsnämnden 
Spånga-Tensta

ANNONS