ANNONS

”Det borde krävas 
körkort för hund”

amstaff hund
Det är aldrig fel på hunden, utan ägaren, tycker insändarskribenten.
Det är aldrig hundens fel som attackerar – det är ägaren som borde hålla koll och ta ansvar. Det tycker insändarskribenten "Hundälskare" som efterlyser hundkörkort.
ANNONS

För ett par månader sedan cyklade jag hem sent på kvällen, och utanför mitt hus stod en kvinna med sin stora pitbullblandning.

Den skällde på mig och gjorde utfall och skulle attackera mig , men hon gjorde absolut ingenting åt sin hund utan höll bara i kopplet.

I dag inträffade en liknande incident fast med en äldre man som hade sin ännu större pitbullblandning i koppel. Jag cyklade förbi på cykelbanan och den gjorde utfall och skällde och drog i kopplet och samma sak där, han gjorde ingenting. Hade kopplet gått sönder hade hunden bitit mig, så aggressiv var den.

Jag undrar hur långt detta ska gå med hundägare som vare sig har koll eller disciplin på sina hundar?

Det är bara en tidsfråga innan dessa hundar biter någon och sedan avlivas vilket är otroligt tragiskt. Det är aldrig fel på hunden, utan på ägaren.

Jag tycker att det ska införas körkort för att ha hund, det vill säga att man måste fostra den och visa vem som är ledare så att inte hunden är den som känner att den ska försvara sin ägare. Det var det som hände med de två hundarna som gjorde utfall mot mig.

I dag låter majoriteten av hundägarna hunden styra och ställa och säger att ”ja det är så hunden är”, vilket är helt obegripligt.

Jag skriver denna insändare för att jag älskar hundar och inte vill att de ska avlivas på grund av dåliga ägare. Det har ingenting med hundraser att göra, men dessa personer verkar skaffa hund för beskydd, vilket drabbar oss runtomkring.

Jag mailade länsstyrelsen och fick ett luddigt svar. Antingen måste man ha namn och adress till ägaren och då måste i princip djuret vara mycket dåligt omhändertaget för att de ska agera. Eller så måste man vänta på att bli biten, och ringa polisen.

ANNONS

Jag ser fler och fler hysteriska hundar som bara skäller och hoppar och ägarna går som zombies efter dem. Är det verkligen okej? Vill vi ha det så?

Hundälskare