ANNONS

MP: Nu börjar vi bygga hus i trä

MP i Nacka gläds åt att ha fått med sig övriga partier att bygga fler trähus.
MP i Nacka gläds åt att ha fått med sig övriga partier att bygga fler trähus.
Små steg för mänskligheten, stora steg för Nacka. Men även de små stegen behövs för klimatet och i omställningen till en hållbar värld.
ANNONS

Det är glädjande att samtliga partier på årets första kommunfullmäktige stod bakom Miljöpartiets förslag om att bygga i trä. Vi har fortfarande chans att påverka hur vårt kommande Nacka ska se ut allteftersom byggplanerna blir klara och det bestäms vem som ska få bygga vad på marken.

Kan styra byggandet

Vi kan styra byggandet så vi får mer hållbara och klimatsmarta hus. Trähus är en del av detta och Miljöpartiet har länge envist arbetat för att vi ska bygga mer i massivträ eftersom:

Det går fortare att bygga och blir mindre stök och ljud under byggtiden då trämoduler går snabbt att sätta ihop. Byggtiden halveras och på sex månader är ett hus inflyttningsklart.

Massivträ behöver inte olika lager isoleringar: de tjocka modulerna är både inner-, ytter- och mellanväggar.

Bättre arbetsmiljö

Arbetsmiljön för dem som bygger husen och inomhusmiljön i husen med luft, akustik och kontroll på farliga ämnen blir bättre.

Svensk industri kan gynnas och jobb skapas.

Men framförallt är trähus klimatsmarta. Medan betongindustrin släpper ut lika mycket koldioxid som all flygtrafik i hela världen binds koldioxid i trähus och förbättrar klimatet.

Trähus har också låg energiförbrukning.

Trähus är klimatsmart

Trähus – och även höga sådana – kommer mer och mer. Även Nacka måste visa att vi bygger för framtiden, med framtidens teknik. Tillsammans styr vi mot ett hållbart samhälle och vi har chansen att påverka Nackas klimatavtryck när vi växer. Det gör vi genom att arbeta för mer klimatsmart byggande och just fler hus i trä.

ANNONS

Att alla partier nu är med på det tåget gör att Nacka kan ta ett välbehövligt kliv mot en mer hållbar kommun. Det må vara små steg på jorden, men varje litet steg i rätt riktning behövs för klimatet. Heja oss!

Sidney Holm Oppositionsråd, MP i Nacka Lisskulla Zayane gruppledare MP i Nacka

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.