ANNONS

Bortskämda unga missar att rösta

ANNONS

Den 25 maj var jag röstmottagare i EU-valet. Sidorna i röstlängden med de äldsta i distriktet var i princip helt fyllda, medan de med de yngsta var nästan tomma.

Jag är 19 år och jag skäms över vår bortskämda generation. Människor är så bortskämda med fred och frihet att de inte ens förstår poängen med att rösta.

En äldre man som kom och ville rösta ursäktade sin tankspriddhet och sa att han hade förlorat sin hustru två dagar tidigare, men han sa att rösta var något han verkligen ville göra. ”Man vet ju vad man gör det för”, sa han. Senare kom en kvinna in som frågade om hon kunde budrösta åt sina ”två trötta tonårssöner”. Det finns personer i distriktet som föddes innan den kvinnliga rösträtten praktiserades för första gången i Sverige. Det finns personer i distriktet som har upplevt krig, och som är rädda för att vi röstmottagare skulle se vad de röstade på eller för att vi skulle byta ut deras valkuvert. Och det är en rädsla som vi i min generation kanske aldrig kommer behöva uppleva. Om vi röstar.

Så snälla, snälla, snälla. Det är din och min framtid som står på spel när vi får möjligheten att gå till vallokalerna i höst. Så planera redan nu in den 14 september i almanackan, eller kolla upp hur man förtidsröstar. Tack.

Saga Bowallius (FP)

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.