ANNONS

Botkyrka kommun måste bevara Vårstavi

Vårstavi Gramén
Vårstavi vid Malmsjön i Vårsta. Här bodde den svenska psykoterapins pionjär Poul Bjerre.
Botkyrka kommun måste rädda Vårstavi från att bli privat.
Det menar Gunilla Giertz som skriver att platsen är ett ovärderligt kulturellt arv som skulle kunna bli ett turistmål i Botkyrka.
ANNONS

”Ebba Östlin, det har säkert kommit till din kännedom att Stiftelsen Vårstavi beslutat sälja fastigheten Vårstavi i Grödinge.

Vårstavi är ett helt bevarat hem från tidigt 1900-tal, skapat av den tidens mycket berömde ”själsläkare” Poul Bjerre. Hemmet blev en samlingspunkt för den tidens kulturpersonligheter som Kandinsky, Milles med flera vilka alla lämnat spår i park och hem.

Runt Vårstavi finns trädgård och park, i dag vanskött. Men den går fortfarande att rädda. Kommunen har för övrigt, som du säkert vet, upprättat en skötselplan för området. Stiftelsen har inte haft förmåga att sköta arvet efter Poul Bjerre, och har i dag en skuld på 2 miljoner kronor som lånats av det bundna kapitalet.

Situationen är akut, stiftelsen har tagit beslutet att inte begära permutation av Kammarkollegiet utan säljer hela anläggningen så snart som möjligt för att täcka underskottet.

Vårstavi är det enda i sitt slag i Botkyrka kommun och utgör ett ovärderligt kulturellt arv. I Botkyrkas översiktsplan, aktualitetsförklarad 26 april 2018 slår man fast att värdefulla natur-och kulturvärden ska bevaras.

Jag kan inte se något mer angeläget i kultursammanhang att bevara än Vårstavi och låta det bilda en enhet med den av kommunen så välskötta Strandparken och Vasastugan, som drivs av en mycket aktiv förening. Området skulle kunna bli ett besöksmål och oas för kommunens invånare och dessutom ett attraktivt turistmål.

Jag vädjar till dig att försöka finna en lösning att kunna bevara Vårstavi för allmänheten. Det finns exempel som skulle kunna fungera som förebild, som Hildasholm i Dalarna.

ANNONS

Slutligen vill jag informera dig om att Grödinge kommun köpte Vårstavi 1969/70 för en summa motsvarande cirka 2 miljoner kronor. Efter kommunsammanslagningen skänkte Botkyrka kommun 1977 tillbaka fastigheten till stiftelsen tillsammans med en summa pengar, cirka 250 000 kronor som hjälp till reparationer.”

Gunilla Giertz före detta antikvarie

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.