Min lokala hjälte

Bygg bort bostadsbristen för Vallentunas ungdomar

I dag råder akut bostadsbrist bland unga och vad vi behöver är billiga hyresrätter. Samtidigt är endast tio procent av alla fler­familjshus i Vallentuna kommunen hyresrätter. Jumbopriset går där med till Vallentuna, då tio procent är lägst i hela Stockholmsområdet. Det här beror enbart på bristen av politisk vilja, där en fri bostadsmarknad prioriteras hästlängder framför ungas rätt till bostad.

I dag måste unga stå i bostads­kö i flera år för att få chans till ett förstahandskontrakt. Medan vi tålmodigt får vänta tvingas vi flytta runt mellan osäkra andrahandskontrakt, sova på kompisars soffor eller bo kvar hos föräldrarna. Denna enorma otrygghet och maktlöshet ignoreras trots att kommunen är både rik, välmående och säger sig värna om invånarna.

Unga behandlas som andra klassens medborgare och får nöja sig med smulorna då Vallentuna kommun medvetet säljer ut sin mark till högstbjudande. I stället kunde kommunen hyra ut marken till seriösa bostadsföretag och ställa krav på att de bygger billiga och bra hyresrätter som vi unga har råd att bo i. Det har fungerat förut så låt oss göra det nu.

Det är dags att Vallentuna kommun tar bostadsbristen bland unga på allvar och börjar prioritera den. Ung Vänster Södra Roslagen kräver att Vallentuna kommun börjar bygga bra och billiga hyresrätter som unga har råd att bo i. Bygg bort bostadsbristen.

Madeleine Sellgren, ­ordförande Ung Vänster Södra Roslagen