Bygg för ungdomar i Rosenlundsparken

Att Moderaterna har misslyckas att bygga i Stockholm står klart för de allra flesta. Bostadskrisen är en daglig verklighet, särskilt för unga Stockholmare. Vi vill bygga mer och har konkreta förslag för att göra det.

Men det finns en annan diskussion som också är värd att lyfta, nämligen vilken typ av lägenheter som ska byggas. Ta det planerade projektet i Rosenlundsparken som exempel. Där ska Stockholmshem bygga 130 hyresrätter. Det är bra, vi ser gärna en varsam förtätning där det går.

Men vilka kommer att ha tillgång till lägenheterna? I Rosenlundsparken kommer en 2:a på 55 kvadrat att kosta 10 000 kronor i månaden. Är du ung med låg inkomst eller med ett jobb med osäkra arbetsvillkor så är detta inte realistiskt.

Köpa kan man alltid göra, säger en del. Men det är en omöjlighet för många, eftersom priserna bara stiger och stiger. Ett banklån är svårt att få om man tjänar lite eller inte har en fast inkomst.

Enligt Hyresgästföreningen bor allt fler unga ofrivilligt kvar hemma hos sina föräldrar. Värst är situationen i Stockholms län där 58 procent av unga vuxna mellan 20 och 27 år bor ofrivilligt kvar hemma hos sina föräldrar. En del bor i andra- eller tredjehand, vilket kan fungera ett tag, men någon gång måste man kunna få en egen lägenhet.

Moderaternas politik har handlat om att sälja ut hyresrätter, vilket ofta är det enda överkomliga alternativet för unga, och om att införa marknadshyror på andrahandsmarknaden. Inget av det här löser situationen. Vi vill bygga mer och vi vill dessutom att Stockholms allmännyttiga bostadsbolag ska vika 20 procent av de bostäder bolagen bygger för unga.

När det gäller lägenheterna i Rosenlundsparken så anser vi att 25 procent av dem borde utgöras av ettor, vilket inte ligger i planen idag. Alltså mindre lägenheter som ungdomar har råd att hyra.

Det går att lösa bostadskrisen. Om bara den politiska viljan finns. Och den har vi sett lite av under moderaternas styre i stadshuset.

Veronica Palm (S), riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson för (S)

Tomas Rudin (S), oppositionsborgarråd, Stockholms stad

Rustan Rydman (S) Maria-Södra stations s-förening

Vi vill att Stockholms allmännyttiga bostadsbolag ska vika 20 procent av de bostäder bolagen bygger för unga.