Bygg p-platser med tak till hundägarna

Jag läser i tidningen att många hundar dött i värmen i bilarna i sommar. Jag tror ingen hundägare gjort så med flit, men vad ska vi hundägare göra när det inte finns skugga vid affärer med mera?

”Lämna hunden hemma”, säger Fru och Herr Petnoga. Men man kanske inte alltid kan det.

Då får man köra hundrafyrtio varv runt olika kvarter för att leta efter skugga. Och sedan finns oron där hela tiden över att solen flyttar på sig och att den skuggan man hittade inte är skugga efter ett tag.

Tänk vad jag stått och tittat mot solen och försökt räkna ut vart den ska ta vägen och sjungit på psalmen ”I Öster stiger solen upp och sprider guld i skyn” och sedan tittat på solen och undrat var väster då kan vara – där solen går ner.

Jag har tänkt och funderat och öppnat fönster lagom mycket, hällt upp vatten i skålar och ställt lite här och där i bilen och funderat igen.

Men jag blir så förbannad när jag kommer till stora affärer och upptäcker: inget tak där bilen kan stå i skugga. Inget tak för oss som har hundar i bilen! Vad är det för fasoner? Gå och skäms på er!

Sätt upp lite tak här och där. Och sätt sedan upp stora skyltar där det står: ”För hund­ägare med hundar i bilen”.

Ibland kanske man har en liten bebis med sig, som sover och som man inte vill väcka. Då kanske mamman eller pappan stannar kvar i bilen, när den andre föräldern går och handlar, och då är det ju bra om bilen kan stå i skuggan.

Eller så kan alla affärer ha ett antal hund­burar vid ingången, så att man kan lämna in sin hund där – precis som man kan stänga in sina väskor en stund. Och där ska det vara skugga och luftkonditionering förstås. Och gärna en kran så man kan hälla upp en skål med vatten till sina älsklingar också.

Ska det vara så svårt att förstå att det måste vara så? Det finns så många hundar och hundägare i Sverige så att det borde vara lönsamt för en affär att fixa något för hundarna. Jag skulle i alla fall alltid handla där, och många med mig.

Erica Leijonhufvud