Bygg ut både Roslagsbanan och tunnelbanan i nordost

Enbart bil eller buss är inga framtida alternativ för arbets­pendling. Vaxholms- och Norrtäljevägen klarar inte mer trafik. Nu krävs det bättre spårbunden kollektivtrafik med ordentlig kapacitet och direktkoppling till centrala Stockholm. Vårt län och Stockholm Nordost växer så det knakar. Bra transporter och tillräckligt med bostäder är avgörande för en växande storstadsregion.

Täby är utsedd till regional kärna och i Arninge planeras ett resecenter med plats för infartsparkering och omstigning mellan tunnelbana, buss, bil och Roslagsbana. Det är långt från plan till verklighet och jag tycker att det snarast ska planeras för en utbyggd tunnelbana till Täby/Arninge! Med tunnelbanan kommer man direkt till Stockholms central utan byten, den är driftsäker och effektiv året om och i ett eget system skapas inga kollisionsrisker eller barriäreffekter.

Det är bra att Roslagsbanan moderniseras. En replipunkt och en förlängning till Arlanda från Vallentuna (13 kilometer) är en fantastisk lösning både för miljön, för Arlanda och för resenärerna. Tänk att åka från Arninge/Roslags Näsby till Sky City på 30 minuter!