ANNONS

Bygg ut Ropsten med bra shoppingutbud

Ropsten station.
ANNONS

Folk som bor på Lidingö, och har sitt arbete i stan, eller som annars ofta åker över bron lär knappast kunna undvika att passera Ropsten. Två gånger om dagen.

Jag hör till dessa. Som gärna handlar mat och dylikt på vägen hem.

Det finns tid kvar i Ropsten innan min buss går mot ön.

Hinner handla…vad. Var? Här, där flera tusen resenärer byter vagn varje dag, finns ingen ”shopping” i motsats till ett stort antal T-banestationer ute i förorterna! Pressbyrån finns, men den är ingen matvaruaffär.

Mitt förslag lyder: Låt oss bygga ett ”sub-centrum” i Ropsten. Det kunde vara i form av en enda byggnad, för en gångs skull gärna vacker till exempel rund och med koniskt tak.

Första plan skulle innefatta T-banans biljetthall med anknytning till dagens bussplatta.

Andra plan delvis innesluta banans perrong-nivå. Här och i synnerhet ett par våningar uppåt skulle man bygga lokaler för matvaruaffär och andra butiker: gärna pub och konditori – allt sådant som är praktiskt och trevligt att ha då man ändå gör ett uppehåll på sin resa för att byta vagn.

Byggnaden kunde vara ännu volyminösare än arkitekten Ferdinand Bobergs gamla fina gasklockor, och betydligt högre med bostäder i de övre delarna av ”tornet”, ty ett torn kunde det bli, utan att förändra Stockhols siluett nämnvärt.

Plattan vid Ropsten ligger ju bara lite över dagens havs-nivå. Fördelarna börjar jag inte rabbla upp här – tänk själv! Nackdelarna – inte ser jag några. Här har vi minst en hektar värdefull tomtmark mycket ineffektivt använt – dessutom är områdets estetik minst sagt deprimerande. Att behöva upplevas två gånger dagligen.

ANNONS

Den här mycket nyttiga byggnationen skulle dessutom i långa loppet inte kosta oss skattebetalare ett öre. Åtminstone lägenheterna kunde byggherren sälja med en nätt vinst.

Martin Hillebard, Lidingö

Bygg ett subcentrum i Ropsten föreslår insändarskribenten.

FOTO: ARKIVBILD

Byggnaden kunde vara ännu volyminösare än arkitekten Ferdinand Bobergs gamla fina gasklockor.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.