Byggprotester hjälper inte de bostadslösa

I takt med att Stockholms befolkning fortsätter att öka i en väldigt rask takt har staden börjat lägga planer för förtätning av de förorter som ligger närmast innerstan.

I söderort stöter man däremot på patrull i varje stadsdel man försöker bygga. En del av in­vånarna i området runt Björk­hagen och Hammarbyhöjden organiserar sig i proteströrelser för att rädda några träd, samtidigt som hundratusentals av deras med-stockholmare står i långa bostads­köer.

Man försöker försvara sig med näbbar och klor, bland annat genom att hävda att alla nya bostäder som ska byggas enbart är för de som redan har, och inte för de som verkligen är bostadslösa.

Det är helt klart ett problem att nya bostadsrätter och hyres­rätter blir dyra, men det problemet avhjälps ju knappast genom att bygga färre bostäder. Den enda lösningen är förstås att bygga mycket fler bostäder i verkligt ­attraktiva områden, som till exempel Hammarbyskogen, så att utbudet ökar och efterfrågan kan mötas.

Det är ren och skär egoism, illa förklädd till solidaritet med de bostadslösa, som driver protestgrupperna. Budskapet från grupperna är klart: Vi har redan bostad, alla andra kan gott köa förgäves eller flytta härifrån, för vi tänker inte släppa in några nya grannar!

Jag hoppas att kommunens tjänste­män inser att det är en ­väldigt högljudd minoritet som för väsen, medan den tysta majoriteten otåligt väntar på fler bostäder.

Stockholms nuvarande och framtida barn står och stampar för att komma ut på bostadsmarknaden om kanske 10–20 år. Låt oss släppa in dem!

Måns Jonasson

Nya bostäder behövs byggas – nu, menar insändarskribenten.

”Nya bostadsrätter och hyresrätter blir dyra, men det problemet avhjälps ju knappast genom att bygga färre bostäder.