C vill satsa på ­pendelbåtar i Solna

Centerpartiet vill se en stor satsning på modern och miljövänlig pendelbåtstrafik. Pendelbåtar kan avlasta trängseln i buss- och spårtrafiken och samtidigt skapa nya smarta genvägar genom och till Stockholm. Inte minst för den som cyklar. Med möjligheten att ta med cykeln på båten slipper du som cyklar ta onödiga omvägar.

Trots att trängseln i Stockholms kollektivtrafik ökar med nästan 30 000 nya resenärer per år så är vattenvägarna näst intill outnyttjade. Potentialen med ökad pendelbåtstrafik i Stockholm är enorm. När ny båttrafik introduceras är det viktigt att den har minsta möjliga miljöpåverkan.

På initiativ av Centerpartiet kommer en elbåt redan i år att sättas in för att komplettera pendelbåtstrafiken på Stockholms vatten. Båten kommer att trafikera Sjövägen som går mellan Frihamnen och Nybrokajen – via Lidingö och Nacka.

Med eldrivna båtar slipper vi både klimatutsläpp och hälsofarliga partiklar. Nu vill vi därför gå vidare och utöver elbåten på Sjövägen vill Centerpartiet se fler eldrivna båtar också i Solna, där vi framförallt tittar på Bergshamra och Brunnsviken. Självklart ska dessa båtar vara både anpassade för cykelpendling och tillgänglighetsanpassade för barnvagnar, rullstolar och rullatorer.

Eldriven båttrafik är framtidens lösning för kollektivtrafiken på Stockholms vatten och är ett viktigt steg i arbetet för en utsläppsfri kollektivtrafik.

Gustav Hemming (C), ­miljö- och skärgårdslandstingsråd

Magnus Persson (C), ­kommunalråd i Solna