ANNONS

”Carlsson gjorde entré i Stavsnäs”

Insändaren slår ett slag för ett teaterdrama i gamla byskolan i Stavsnäs
Insändaren slår ett slag för ett teaterdrama i gamla byskolan i Stavsnäs
"Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett Höganäskrus i en svångrem om halsen”.
Så inleds Strindbergs roman om människorna på Hemsö. Djurö konst & Kultur har återigen satt upp ett drama i den gamla byskolan i Stavsnäs.
ANNONS

Handlingen har varsamt anpassats för scenen och det mest väsentliga, både karaktärer och handling är med. Pjäsen är fylld av burlesk och grovkornig humor. Carlsson trädde inte precis in på scen med ett Höganäskrus om halsen, men blev väl trakterad på sedvanligt vis. Redan från början anar man hans innersta tankar om sin framtid på gården. Madam Flod ser en man med erfarenhet som kan ta hand om gården. Sonen Gusten ser en lurendrejare och skojare. Gusten är hellre ute med Norman och jagar sjöfågel.

Jordnära pastor

Övriga karaktärer är pastorn, professorn, pigan Clara och professorns stadspiga Ida. Pastorn är  jordnära i mångt och mycket, super och svär som en hamnsjåare. Professorn, med tysk brytning, är den tidens sommargäst, och idkar sysslolöst semesterliv. Carlsson slår sina lovar runt Ida och uppträder som en godsägare. Affärer görs upp. Bröllop med madam Flod, förvecklingar, fåfäng och obesvarad kärlek, hat och intriger. Den goda affären går om intet. Påtryckningar om testamente. Aningar kommer om en katastrof …

Det som var så fascinerande och gav en ökad rumslig upplevelse var de två scenerna med dataprojektioner/bildspel som visades i fonden tillsammans med en suggestiv musik som ett komplement till själva skådespelet. En finurlig scenografi i denna relativt lilla lokal. Den nya Intima Teatern kanske?

Skickliga skådespelare

Skådespelarinsatserna var skickligt och professionellt genomförda, snabba repliker, långa, svåra dialoger, med lite ålderdomligt språk.

Handlingen och karaktärerna ser vi även idag. Lycksökeri, tvivelaktiga affärer, längtan, omintetgjorda planer. Drömmen om en behaglig tillvaro, konkurrens och svartsjuka.

Pjäsen kommer att gå ett flertal gånger i sommar.

Jörgen E Djurö