ANNONS

Cykelbanan ger 
oss mera utsläpp

Södermalm, Cykelkaos, Plats: Götgatsbacken.
Insändarskribenten vill ha svar.
"För oss på Igeldamms­gatan kommer enkelriktningen medföra sämre luftkvalitet givet de bilar som 
i rusningstrafik måste köa på tomgång för att angöra­ Fleminggatan", skriver insändarskribenten.
ANNONS

I somras rapporterades om ett inriktningsbeslut där bland annat Igeldamms­gatan ska enkelriktas i syfte att få plats med en cykel­bana.

Jag har sedan dess förgäves försökt få svar från Trafikkontoret och Stockholms stad kring hur detta beslut påverkar de boende på gatan.

Det är orimligt att staden fattar beslut som har direkt och uppenbar påverkan på vår närmiljö utan att kunna ge besked om de faktiska konsekvenserna. Allt fokus läggs i stället på hur cyklister så snabbt som möjligt ska kunna ta sig fram, kosta vad det kosta vill.

För oss på Igeldamms­gatan kommer enkelriktningen medföra sämre luftkvalitet givet de bilar som 
i rusningstrafik måste köa på tomgång för att angöra­ Fleminggatan.

De med parkeringsplats i något av garagen på gatan kommer alltid tvingas in mot stan med sin bil, i stället för att som i dag kunna åka ut eller runt. För dem med färdtjänst kommer det att innebära längre restider.

Vad som händer med återvinningsstationerna på gatan kan eller vill staden inte svara på. För boende på närliggande gator, främst Kungsholms strand, kommer biltrafiken att öka.

Än värre är att beslutet är en ren skrivbordsprodukt. Jag har efterfrågat dokumenterade klagomål på framkomligheten och inte fått något svar.

Jag har bott på Igeldammsgatan i tio år och trots att det vid enstaka tillfällen blir trångt har jag aldrig­ sett någon som inte kunnat lösa det på egen hand. Vi är trots allt tänkande människor.

Kostnaden för kalaset beräknas till många miljoner.

ANNONS

En betydligt mer pragmatisk lösning vore att helt enkelt införa parkeringsförbud längs ena sidan av gatan och behålla dubbelriktningen. Det skulle lösa allt vad framkomlighetsproblem heter (om de ens existerar, staden har fortfarande att bevisa detta) till en kostnad av ett par vägmärken.

Att staden som nu tillåter sig att slösa med skattepengar på onödiga åtgärder som försämrar vår närmiljö är en skandal.

Boende på Igeldammsgatan