Cyklister – glöm inte ringklockan!

På min arbetsplats är vi flera hundägare som bor i Järfälla, Spånga och Tensta. Vi har flera gånger diskuterat hur svårt det är att höra cyklister som kommer bakifrån. Vi har irriterat oss på cyklisternas oförmåga att använda ringklockan när de ska passera gående med hund i koppel eller föräldrar med barn tultande bredvid barnvagnen. Det är också svårt att veta på vilken sida man ska gå på en gång- och cykelbana – alla gör olika.

Söndagen den 4 augusti är jag hundvakt och går mot Spånga IP från Tensta. Jag går på vänstra halvan av gångvägen, med hundarna kopplade på min vänstra sida mot gräset och buskarna. Vi är på gott humör i det fina vädret och småspringer. Det finns gott om plats att passera oss på höger sida, men ändå försöker en cyklist passera på vänster sida mellan mig och den ena hunden. Cykeln trasslar in sig i kopplet, hunden rullar skrikande fyra varv på asfalten innan hon slutligen blir överkörd av cykelns bakhjul. Resultatet: en hund med blödande mun och ett 2 gånger 2 centimeter stort jack i huvudet.

Cyklisten, en man i 50-års­åldern, är först tyst, men när jag frågar varför han inte använde ringklockan svarar han ”Jag är hemskt ledsen”. Jag ber om hans namn och personuppgifter för att hundägaren ska kunna kontakta honom, men han kastar sig upp på cykeln och sticker. Jag ser honom cykla snabbt mot Bromsten och Rinkeby, men är själv så chockad och darrig att jag inte hinner få upp mobilen för att ta en bild på honom.

Jag skyndar hem till hundarnas ägare och vi kontaktar veterinär. Hunden hade tur som inte drabbades av några frakturer, men behandlas nu för sin sårskada i huvudet.

Jag upptäcker senare att jag fått ett brännsår i knävecket efter läderkopplet samt en brännblåsa i handen. Brännblåsan är nu läkt, men såret i knävecket har blivit infekterat och är svårläkt i värmen.

Så snälla alla ni som cyklar på gång- och cykelbana: Använd ringklockan!

Ledsen extramatte