ANNONS

MP: Därför överklagar vi tiggeriförbudet

Att tigga på gatan kommer inte förbjudas i Järfälla under denna mandatperiod.
MP överklagar tiggeriförbudet. "Inte rimligt att polisen ska jaga en handfull tiggare".
Med en rösts övervikt beslutade kommunfullmäktige i höstas att förbjuda människor att be om hjälp på Lidingö. Miljöpartiet röstade nej, och nu överklagar vi beslutet till förvaltningsrätten.
ANNONS

Effekten av att tiggeriet har förbjudits är inte att det försvunnit – det har bara ändrat karaktär. Istället för att sitta ner går människor runt och ber om pengar. Det visar att fattigdom inte botas med förbud.

Det kan aldrig vara ett brott att be om hjälp. Lagar ska användas mot handlingar som samhället inte kan tolerera, inte för att försvåra för utsatta människor. Att be andra om hjälp, som en sista utväg vid fattigdom och nöd, är en grundläggande mänsklig frihet och rättighet.

På Lidingö finns endast en handfull människor som tigger. De senaste två åren har inte en enda anmälan om ordningsstörning i samband med tiggeri gjorts. M, KD, LP och SD:s hänvisning till ordningslagen för att förbjuda tiggeri kan därför ses som ett missbruk av lagen för att sända politiska signaler. Tiggeriförbud följer också en lång och mörk historia som stigmatiserat och diskriminerat romer.

En redan ansträngd poliskår ska ägna sig åt verkliga brott, inte jaga människor som tigger för brödfödan. Samhällets resurser måste användas bättre. Moderaterna försitter inte en chans att påtala att polisen behöver satsningar, men väljer att lägga deras resurser på att jaga några få tiggare.

Patrik Sandström (MP).

Låt oss ta ett steg tillbaka: Är det politiskt ledarskap att driva bort utsatta människor? Ska vi inte förvänta oss av våra folkvalda att agera i medmänsklighet och bygga ett varmt och omhändertagande samhälle? Var finns M, LP, KD och SD:s förslag för att göra något för de som tvingas tigga?

För Miljöpartiet är det självklart att hjälpa de människor som sträcker ut sin hand. Därför har vi lagt en motion till fullmäktige om att kommunen ska ge stöd till organisationer som hjälper människor som tigger. Vi tror att förbudsivrarna hade välkomnat detta förslag om de själva hade gått i tiggarens skor.

ANNONS

Patrik Sandström, oppositionsråd (MP)

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.