Dags att satsa på en cykelskola för barnen

Vi är många som bor i Hjulsta, Tensta och Rinkeby och jobbar inne i stan. Varje dag på jobbet slås vi av att innerstan är en cykelstad, men att i ytterstadsdelarna där vi bor är cyklister sällsynta, trots att förutsättningarna för cyklande är väldigt bra.

Och har vi föräldrar inte cykeln som ett naturligt transportmedel, lär vi heller inte våra barn att cykla. Jag tror vi behöver bryta den här trenden. Att lära sig simma har blivit ett naturligt inslag för våra barn på förskolan, när de har kommit upp i en viss ålder. Jag tror att vi ska börja se cyklandet på samma sätt.

Att få lära sig cyklandets grunder och ta del av dess glädje på förskolan skulle vara bra. På säkra bilfria vägar i området kan barnen åka på cykelutflykt! Barn som cyklar kommer att fortsätta använda cykeln som transportmedel när de blir äldre. Att aktivt cyklande bidrar till en bättre grundkondition, än vad många av oss har i dag, är också ett väl känt faktum.

Vi behöver planera våra förskolor så att det finns utrymme för cykelskolor och undervisning för våra barn där.

På vissa av de befintliga går det säkert att åstadkomma mycket redan i dag, men vi måste också tänka till när vi bygger nya förskolor för att ersätta gamla, slitna.

Tensta är ett exempel där vi fortfarande i dag har möjlighet att tänka till när vi börjar bygga ny förskola. För redan nästa år börjar vi bygga den nya förskola som kommer att ligga några hundra meter från gymnasium och bibliotek i centrala Tensta.

Stephan Gullberg (MP), stadsdelsnämnden Spånga-Tensta

Att få lära sig cyklandet grunder tidigt vore bra, anser skribenten.

arkivbild

Vi behöver planera våra förskolor så att det finns utrymme för cykelskolor och undervisning för våra barn där.