ANNONS

Dags att utreda tunnel för E18 genom Danderyd

ANNONS

Under flera år har Folkpartiet pläderat för en tunnelförläggning av E18 genom Danderyd. I våra förslag till budget för kommunen har vi lagt in pengar för en utredning av tunnelprojektet. Norrtäljevägen är kommunens värsta miljöbov. Det här är en beskrivning som alla partier borde kunna vara överens om. Men vad har hänt? Jo, i budgeten för 2013 vägrar majoriteten att ge de pengar som inledningsvis behövs för att på allvar utreda var en tunnel ska börja och sluta och hur berggrunden ser ut. Av voteringsprotokollet för fullmäktiges sammanträde den 27 november framgår att varenda moderat, centerpartist och kristdemokrat röstade nej till det blygsamma anslag som Folkpartiet föreslagit.

Läget för en E18-tunnel måste fastställas snarast då det just nu sprängs många tunnlar i Danderyd, bland annat för våra kraftledningar. Förhoppningsvis har Folkpartiet också framgång i sin kampanj för en t-bana till Täby och då måste de två tunnlarnas läge naturligtvis samordnas.

Det har gått två år av den här mandatperioden och vid dess början förklarade majoriteten att man prioriterade en tunnel för E18. Vad har då hänt? Det enda som skett är att man på kommunledningskontoret gått igenom gamla utredningar och kommit fram till att man nu måste göra en handlingsplan. Två år för att komma till denna slutsats! Det är helt fantastiskt med denna handlingskraft!

Majoritetspartierna är så imponerade av sig själva att de känt sig tvungna att manifestera sin insats med ett pressmeddelande om att om ett halvår ska vi ha tagit fram en handlingsplan. Är detta verkligen att prioritera? Man måste ställa sig frågan varför det inte gått att bifalla Folkpartiets förslag. Beror det på att det blivit en principsak för majoriteten att aldrig gå med på ett oppositionsförslag? Därför kan man inte gå med på extra pengar för att bekämpa Danderyds miljöbov nummer 1. Det är en skandal!