ANNONS

Dålig idé med tung flygtrafik till Bromma

ANNONS

Kommentar till artikeln ”Flygplan stoppar framtida höghus” den 4 februari:

I artikeln framstår det nästan som att Transportstyrelsen är elak som hindrar oss från att få bostäder. Så är det inte fullt ut.

Swed­avia bör inte framställas positivt i denna debatt. Det är främst Swedavia som pushat för att Bromma flygplats ska uppgraderas, eftersom de vill ta emot större och med all sannolikhet bullrigare trafik. I stället för att skicka denna trafik till Arlanda, som gott och väl har kapacitet, tycker Swedavia att det är en bra idé att förlägga denna tunga trafik till Bromma som ligger mitt i en stad som växer.

För att göra detta möjligt har de ansökt om att få uppgradera flygplatsen till klass 3C i stället för dagens 2C. Det kommer att kosta skattebetalarna pengar och kostnaden för den planerade utbyggnaden väntas landa på cirka 2,2 miljarder.

Med tanke på att flygplatsens framtid bara är säkrad till 2038 innebär det att man bör räkna med att gå med cirka 100 miljoner kronor i vinst per år för att ens gå jämnt upp på en sån här investering, en vinst som man inte är i närheten av i dag.

Om man inte uppgraderar flygplatsen kan man i stället fortsätta byggandet och trafikera flygplatsen med den typ av flyg som Arlanda inte kan ta emot i dag. Bromma flygplats får då en annan funktion än att vara ett dåligt substitut till Arlanda.

Vem är sugen på att byta flygplats mitt i resandet om man till exempel vill åka Kiruna-Växjö? Är det klokt ur miljösynpunkt?

Swedavia hävdar att man är öppna med sina planer medan de sprider mer desinformation än någonsin, samtidigt som de hemlighetsstämplar de offentliga handlingar som avslöjar deras sanna natur.

Stoppa Swedavia från att slösa med skattepengar där det inte behövs, Arlanda har plats.

ANNONS

Låt Bromma vara till för det flyg som inte är linjefart, det har också en viktig samhällsfunktion!

Niklas

Den planerade uppgraderingen av flygplatsen kan bli dyr för skattebetalarna, menar skribenten.akivfoto

Stoppa Swedavia från att slösa med skattepengar där det inte behövs, Arlanda har plats.

ANNONS