Dåligt råd från läkare på Danderyds sjukhus

Jag har i många år haft artrosbesvär i mina leder. De senaste två åren har jag fått nya knäleder och en bruten lårbenshals opererad. Efter lårbensbrottet fick jag svåra problem med höften, vilket gjorde att jag tvingades till akutbesök på Danderyds sjukhus. Efter misslyckat försök med medicinering fick jag träffa en ny läkare på samma sjukhus. Jag förklarade att jag ville få en ny höftled snarast då mina smärtor var näst intill outhärdliga. Läkaren valde att ifrågasätta det mesta kring mina problem och var dessutom klart irriterad över att jag som Täbybo valt att operera mina knän på annat sjukhus (St Görans)och höll sedan en lång föreläsning om alla de risker som följer med ett höftledsbyte.

Hans förslag var att jag skulle gå hem och träna leden. Hela mötet med läkaren var helt utan empati från hans sida. Efter mina vädjanden gick han till slut med på att sätta upp mig på väntelista för operation. Efter detta möte kände jag mig helt tillplattad och nere. Efter några dagar började jag undersöka andra möjligheter till hjälp. Jag fick tipset att kontakta Ortopediska huset i Globen. Denna verksamhet ägs och drivs av Carema. Jag fick ett helt underbart mottagande och tid för samtal några veckor senare. En empatisk läkare mötte mig och tillsammans tittade vi på de röntgenbilder som Danderyds sjukhus skickat över.

Läkaren berättade att det rörde sig om en kollapsad höftled, vilket krävde omedelbar operation. Han sade också att han bara genom att se mitt sätt att gå förstod att det var ett allvarligt fel i min höft. Kort tid senare opererades jag och efter tre dagars omsorgsfull efterbehandling fick jag åka hem, nu nästan helt utan smärtor. Hade läkaren på Danderyds sjukhus fått igenom att jag skulle gå och träna hade jag fått fortsätta lida många månader till. Caremas Ortopediska hus gjorde ett jättefint jobb och det kostade inte mer än vad det skulle ha gjort på DS.

Anita Fond Jostad, Täby