Min lokala hjälte

Därför vill KD införa obligatorisk a-kassa

Alla ska bidra till a-kassan, och alla ska ingå, anser Kristdemokraterna.Arkivbild
Alla ska bidra till a-kassan, och alla ska ingå, anser Kristdemokraterna.Arkivbild

Dagens Nyheter presenterade nyligen en kartläggning av hur många arbetslösa som står utanför a-kassan på olika orter. Sammanställningen visar på stora skillnader när det gäller anslutning till a-kassan runtom i Sverige. I riket som helhet är det 51 procent av de arbetslösa som inte får någon ersättning från ­a-kassan. I Järfälla är det så många som 67 procent.

Att så många står utanför ­a-kassan eller inte kvalificerar sig för ersättning är ett stort problem som det är hög tid att göra någont­ing åt. Därför föreslår Krist­demokraterna tre förändringar av a-kassan.

För det första vill vi ha en allmän och obligatorisk a-kassa med en enhetlig avgift.

För det andra vill vi ersätta arbets­villkoret med ett inkomst­villkor. På det sättet kommer också fler att kvalificera sig för ersättning från a-kassan.

För det tredje vill vi höja ­taket i a-kassan. Ska en allmän och obligatorisk a-kassa ses som ­legitim måste den också ge en bra ersättning. Vi föreslår en höjning av taket till 830 kronor/dag och att taket sedan indexeras. Avgiften till ­a-kassan blir i detta förslag 154 kronor/månad.

A-kassan måste vara solidariskt uppbyggd genom att alla är med och bidrar samtidigt som alla kan känna en trygghet i att de får en rimlig ersättning vid eventuell arbetslöshet. I en fungerande arbetslinje behövs en rimlig försäkring när arbetsmarknaden förändras.

Anders Sellström (KD) ­Riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesperson

Janne Stefansson (KD) ­Gruppledare, Upplands bro

Att så många står utanför ­a-kassan eller inte kvalificerar sig för ersättning är ett stort problem som det är hög tid att göra någont­ing åt.