Min lokala hjälte

De dumma är flest

Nu är den här … valrörelsen som vi alla gått och väntat på, ­eller kanske inte. Det är visserligen nästan 1,5 år kvar innan val­urnorna ska dammas av, men det ska börjas i tid. Och det gjordes med en TV-sänd partiledardebatt med sju kavajprydda herrar och en dam i motsvarande kvinnlig outfit. Lite lustigt att det är just politiker som hela tiden kräver att näringslivet ska ha genusbalans – annars kvotering.

Nu får man inte ställa för stora krav på politiker eller tjänstemän i offentliga sektorn. Det ska gudarna veta att det är tufft att vara näringsminister om man inte har någon erfarenhet av företagande eller vanligt arbete, utan bara pryat i en jeansbutik, haft ett par sommarkneg och jobbat på ett kafé i London två veckor. Nu gäller det här inte bara statsråd och generaldirektörer, utan också parti­ledare och ekonomisk-politiska talesmän liksom byrådirektörer och kanslichefer. Erfarenheter av den verkliga verkligheten kan anses vara en lyx som man inte vill pråla med.

I stället är det nu viktigt med demokrati, framförallt vår hederligt svenska representativa demokrati. Vi har 9 566 945 medborgare totalt i landet varav 7 033 019 var röstberättigade i valet 2010. Samtidigt har vi, enligt partiernas egna uppgifter, 273 639 personer som är medlemmar i ett politiskt parti. Det blir 2,8 procent av hela landets befolkning eller 3,9 procent av samtliga röstberättigade. Undersökningar visar att knappt 25 procent eller 68 410 av de som är medlemmar i ett parti också är aktiva. Resten är passiva medlemmar.

290 kommuner i landet med i genomsnitt åtta partier med varsina valberedningar om i genomsnitt fem personer. Det innebär att vi inför valet 2014 har 11 600 personer i politiska valberedningar som ska välja bland 68 410 personer vilka som ska få utgöra de 35 000 förtroendevalda som ska väljas den 14 september 2014.

Det kallas representativ demokrati eller som en klok gammal dam sa till mig; demokrati är när de dumma får bestämma för att de är flest.

Demokrat