De flesta romer lever som andra

I min egenskap av före detta rumänsk medborgare i 32 år önskar jag komma med lite klargörande information angående de rumänska tiggarna på Stockholms gator. Många av dem är romer, som utgör en ganska stor minoritet i Rumänien. De flesta romer lever som alla andra medborgare i Rumänien. Några har blivit rika, äger lyxbilar och lever gott.

Men det finns en liten del som lever som de alltid gjort, som nomader. Förut brukade de resa med häst och kärra och tälta runt om i landet. De lever vid sidan av samhället under miserabla förhållanden. Vissa är inte ens folkbokförda eftersom de saknar identitetshandlingar.

Under kommunismens tid tvingade Ceausescu alla romer att arbeta. De fick plats på fabriker och många fick bostäder, framför allt de med många barn. Om de lämnade jobbet åkte de i fängelse. Ingen fick vara utan jobb på den tiden. I dag råder frihet och demokrati och man får göra som man vill. I alla EU-länder får man vistas utan visum i tre månader och en del väljer nu att åka runt på egen hand eller organiserade för att bland annat tigga. Sjuttio procent av Rumäniens invånare är i dag fattiga människor, men de flesta åker inte utomlands. Många av dem som tigger på Stockholms gator kan få socialhjälp i Rumänien, men det är förstås små summor. Svenskarna är mycket generösa, det är därför tiggare väljer att komma hit.

Fd rumänsk medborgare