Debatt: Rädda baden från klottret

Arkivbild.
Arkivbild.
Parkbänkar, skyltar och den nymålade bassängen på Nytorpsbadet. Klottret ökar och den styrande majoriteten måste nu sätta ner foten, menar Kristina Lutz (M) i Skarpnäcks stadsdelsnämnd.

Nyligen kom den tråkiga nyheten att någon klottrat ner den nymålade bassängen på Nytorpsbadet i Kärrtorp. I höstas vandaliserades simbassängen på Hägerstensbadet genom att fullständigt sönderklottras.

”Ett egoistiskt och straffbart tilltag”

Att förstöra simbassänger genom missprydande klotter och skadegörelse och på så vis förstöra stadsmiljön, badmöjligheterna, och slösa skattebetalarnas pengar är ett egoistiskt och straffbart tilltag.

För helåret 2016 inkom det 477 klotteranmälningar i Skarpnäck. Fram till maj i år har det redan anmälts 320 fall av klotter i vår stadsdel.Klottret vid Nytorpsbadet är inte det enda exemplet av förstörelsen av utomhusmiljön denna sommar, nästan samtliga av de 180 parkbänkar som satts ut i stadsdelen är nedklottrade och när man vandrar runt Flaten och Nackareservatet är det bedrövande med allt klotter på exempelvis bänkar, träd, skyltar och stenar.

Att den utomhusmiljö, natur och badplatser som medborgarna uppskattar och så väl behöver, inte minst under sommaren förstörs och vandaliseras är helt oacceptabelt.

”Istället ruckar styrande majoritet på nolltoleransen”

Den rödgrönrosa politiska majoriteten måste nu sätta ner foten och tydligt visa att vandalisering och skadegörelse inte på något sätt är acceptabelt. Men istället ruckar styrande majoritet på nolltoleransen, samtidigt som anmälningarna om klotter ökar markant i så gott som hela Stockholm.Vi vill istället återinföra nolltoleransen mot klotter, gå till botten med vad som framkallat ökningen av klotter samt ökade ambitioner för klottersanering och städning med 20 miljoner kronor.

Vi är många söderortsbor som sett fram emot badsäsongen och som uppskattar och använder våra utomhusbad och parker regelbundet. Vi kan inte acceptera skadegörelse. Invånarna har rätt till en ren och trygg stadsmiljö.

Kristina Lutz (M)
Vice ordförande i Skarpnäcks stadsdelsnämnd