DEBATT: ”Våra bibliotek är inga värmestugor”

Insändarskribenten menar att Västerhaninge bibliotek närmast blivit en värmestuga för folk.
Insändarskribenten menar att Västerhaninge bibliotek närmast blivit en värmestuga för folk.
Nu när kylan gör sig påmind i Haninge används biblioteken som värmestugor för folk. Det är inte vad biblioteken är till för, och det är inte acceptabelt. Detta skriver insändarskribenten "Johan".

I Västerhaninge bibliotek bubblar det av olika verksamheter. Utöver de sedvanliga boktjänsterna och skolklassernas arbete finns även musikskolans verksamhet i samma lokaler.

Nu när kylan gör sig påmind söker sig männi­skor in i bibliotekets värme, vilket gör att i stället för att agera enligt sitt publika uppdrag blir biblioteket närmast en värmestuga för folk som helt saknar intentioner att använda biblioteket till dess egentliga syfte.

Utöver det faktum att jag som förälder flera gånger har fått till mig att mina barn inte vågar gå dit då trappor och lokaler ockuperas av folk som inte ska vara där så är det även ett arbetsmiljöproblem för personalen­ och också en fara­ vid eventuell utrymning­ i samband med brand.

 

Låt inte biblioteken­ sluta som värmestugor och personalen som någon sorts uppassare till folk, det är inte­ det som kommunens bibliotek är till för.
”Johan”

 

Ska vi acceptera att våra barn inte vågar besöka biblioteken? Är det acceptabelt att personal sjukskrivs då de utsätts för en situation som de saknar medel att hantera?

Politiker, våga göra skillnad­, ge biblioteken och dess personal mandat att göra sitt jobb.

Låt dem främja­ våra ungas­ läs­kunnighet och erbjuda kommuninvånarna­ tillgång till bibliotekets tjänster. Låt inte biblioteken­ sluta som värmestugor och personalen som någon sorts uppassare till folk, det är inte­ det som kommunens bibliotek är till för.