ANNONS

Debatt: Byggen behöver inte ta grönskan

ANNONS

Det behövs såväl bostäder och arbetsplatser som bra kollektivtrafik och grönområden för ett bra liv. Det är inte naturreservatens grönska som är bostadsbristens verkliga problem.

Kommuner som Stockholm, Nacka och Huddinge visar att där det byggs mest, planeras det för och skyddas också flest reservat och grönområden.

Den regionala utvecklingsplanen visar att det finns gott om byggmark som inte ligger i grönområden eller nuvarande och planerade naturreservat.

Samhällsplaneringen ska göra kloka, långsiktiga val för mark och vatten, för bostäder, arbetsplatser – och människors livskvalitet och grundläggande behov av natur, ren luft och grönska.

Närhet till naturen är viktig för hälsa och livskvalitet.

Enligt bolåneföretaget SBAB:s undersökning ”Bostaden och läget” är kommunikationer och närhet till naturen till och med de viktigaste faktorerna när man söker bostad.

I Stockholms ”gröna kilar” samsas många värden. De är utflyktsområden, beskriver historiska skeenden och rymmer kärnområden för biologisk mångfald.

Tillsammans med alla stränder gör de Storstockholm till en attraktiv och bra boendemiljö.

När dessa levande naturområden bebyggs försvinner värden som inte kan återskapas.

ANNONS

Istället för konstruerade motsättningar mellan bostäder och naturreservat borde bostadspolitiken ägnas åt de verkliga problemen bakom bostadsbristen.

Det är bristen på bra kollektivtrafik, långsamma byggprocesser, dålig konkurrens inom byggsektorn och kostnadsutvecklingen.

För byggmaterial har kostnaden ökat med 90 procent sedan 1998. Under samma period var den allmänna kostnadsutvecklingen drygt 20 procent.

Det behövs fler bostäder, i Stockholm och på många håll i landet. Det behövs också boendemiljöer med natur och grönska. De är investeringar för framtiden.

Johanna Sandahl

Beatrice Sundberg

Naturskyddsföreningen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.