ANNONS

Debatt: ”Fler riskerar få nej till äldreboendeplats”

ANNONS

”Medan färre äldre får boendeplats på vård- och omsorgsboende, minskar nu samtidigt vård- och omsorgsplatserna i innerstaden med 138 platser.

Trots detta motsätter sig den rödgrönrosa majoriteten att se över biståndsbedömningen, och deras politiska agenda är att återkommunalisera väl fungerande äldreboenden.

Nya siffror visar att över var sjätte person som sökte plats på vård och omsorgsboende i Stockholm stad fick nej under 2015.

Avslagen för vård- och omsorgsboenden riskerar att öka och fler äldre riskerar att komma i kläm. Fortsätter detta ser vi tyvärr risken med en förtroendekris mellan Stockholms äldre invånare och stadens äldreomsorg. Det kan vi inte ställa upp på.

Stadens riktlinjer måste i större utsträckning göra en helhetsbedömning för att underlätta för fler beslut om boendeplatser och förebygga isolering. Utöver en utvidgad definition om vårdbehov, föreslår Moderaterna en reform där valfrihetsrådgivning och enskild uppföljning blir en större del av stadens biståndsbedömning. Vi måste ha en äldreomsorg där äldres behov står i centrum. För att säkerställa att riktlinjerna följs föreslår Moderaterna att ansvaret för handläggningen flyttas från stadsdelarna till stadshuset.

Det är en viktig åtgärd för att motverka restriktiva bedömningar och skapa en likvärdighet över hela staden, men detta motsätter sig den rödgrönrosa majoriteten.

Det är fel väg för Stockholm att neka äldre en plats på våra vård- och omsorgsboenden och samtidigt genom återkommunaliseringar förhindra för välskötta verksamheter. Mot denna snäva vänsterpartistiska politik står vår utsträckta hand om en reformerad biståndsbedömning.

För att Stockholm ska klara av att möta framtida behov krävs att vi ser över våra regelverk. Äldreomsorgen behöver konkreta reformer för mindre byråkrati, och för att ge korrekta biståndsbedömningar för vård efter behov.”

Dennis Wedin (M), gruppledare äldrenämnden, Stockholm stad

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.