ANNONS

Debatt: ”Företagare är inga fuskare”

Mattias Kranz ordförande företagarna upplands-bro håbo
Det bästa vore att skrota förslaget om höjd entreprenörsskatt tycker Mattias Kranz.
Allt oftare slås jag av vilken konstig bild som sprids av företagare - som en fuskare med höga inkomster. Det är långt ifrån den verklighet som småföretagare lever i.
ANNONS

För sju år sedan köpte vi ett företag som behövde generationsskiftas. Företaget har en anställd som under alla dessa år fått sin lön, tjänstepension och sjukvårdsförsäkring.

Det har blivit många sena kvällar och helger som fått ägnas åt att hantera problem som dyker upp. Två gånger har jag varit i hovrätten för att försöka rädda vårt företag. Familjen har satsat massor av pengar i företaget. Vi har tagit lån på vårt hus och fått ta stora lån från familjemedlemmar som ställt upp. Personlig borgen för våra företagslån har vi också behövt skriva på.

Det har varit en spännande resa med både uppgång och svackor. Under de första åren kunde jag under långa perioder inte ta ut någon lön alls för att kunna betala min anställda. Hon har ju rätt till sin lön.

Min personal är både lojal och ansvarsfull. Men det är jag som måste ta riskerna och det slutgiltiga ansvaret för att jobbet blir klart. Det är stora skillnader mellan att vara anställd och att vara företagare. En företagare har inga trygga arbetsförhållanden, fasta arbetstider eller arbetsuppgifter och rätt till tjänstepension.

Det är inte synd om mig, jag har själv valt det här livet. Men de extra kraven på mig måste kunna ge mig en rimlig ersättning. Jag blir upprörd när politiker menar att anställning och företagande ska beskattas på samma sätt. Vilken annan grupp i samhället skulle acceptera att få tusentals kronor mindre i plånboken varje månad och ändå jobba på och fortsätta ta risker?

Jag skulle verkligen vilja fråga regeringen vad de tror händer om alla vill vara anställda men det inte finns någon som är beredd att ta på sig att vara arbetsgivare.

Nej ska det byggas några företag vore det bästa att skrota förslaget att höja entreprenörsskatten.

Mattias Kranz, ordf. Företagarna Upplands-Bro Håbo


Vad tycker du? Tyck till i ämnet – eller i ett helt annat ämne! Skriv din debattartikel eller insändare här!

ANNONS