Debatt: ”Hyresgäster döms ut som kriminella”

Förvaltarens hus i Hallonbergen.
Förvaltarens hus i Hallonbergen.
Förra veckans artikel om otrygghet, och i synnerhet ett par uttalanden från Mikael T Eriksson (M) har vållat debatt.

Mitt i Sundbybergs artikel om otrygghet och stadens lösningar på problemet har vållat debatt. Framför allt är det ett par uttalanden av kommunstyrelsens ordförande Mikael T Eriksson (M) som hamnat i centrum för kritik.

Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder anser att hyresgäster klumpas ihop och kopplas samman med kriminalitet.

– Indirekt pekar han ut hyresgäster som kriminella, säger Linder i en artikel i Svenska dagbladet. 

Vänsterpartiet i Sundbyberg har också invänt mot Erikssons formuleringar i Mitt i:s artikel. Läs debattartikeln här:

”Sundbybergs moderate kommunstyrelseordförande Mikael T Eriksson har gjort sig känd för att tycka riktigt illa om Hyresgästföreningen. Nu förtydligar han att han inte är speciellt förtjust i hyresgäster heller. I Mitt i Sundbyberg nr 11 redogör han för hur Sundbyberg ska bli en tryggare stad: ”Det vi kan göra är att jobba förebyggande. Låta folk äga sin bostad, få dem att bry sig om sin stadsdel och öka oberoendet. Det är ingen som äger sin bostad som sitter och pratar om ’orten’”.

Vi tar det igen. Moderaternas förslag på hur vi ska öka tryggheten är att minska antalet hyresgäster. Sundbybergarna blir alltså, enligt moderaterna, tryggare av att tvingas flytta från sina lägenheter eller skuldsätta sig hos banken.

Vart ska man börja? Är det med klassföraktet? Den som hyr sin bostad betraktas av Mikael T. Eriksson som kriminell.

Eller den märkliga idén om att en man slutar slå sin fru eller slutar missbruka för att hans lägenhet går från att vara hyresrätt till att vara en bostadsrätt?

Eller ska man vara glad att Moderaterna nu är öppna med att deras målsättning med att sälja ut våra hyresrätter är att få folk att flytta?

Nej, mest talade för kommentaren är ändå att Mikael T Eriksson aldrig verkar ha satt sin fot i det han beskriver som ”orten”. För trots problem med arbetslöshet, missbruk, trångboddhet och våld så kan vi lova en sak – du kan inte hitta en plats i Stockholm eller ens Sverige där invånarna är stoltare eller bryr sig mer om sina kvarter än de områden som Mikael T Eriksson dömer ut som kriminella”. 

Jesper Wiklund och Maria Linderyd, Vänsterpartiet Sundbyberg